De winter komt eraan; voorbereidingen voor Arctisch Noorwegen

Eind oktober vertrek ik voor twee maanden naar arctisch Noorwegen

Zodra de lucht kouder wordt en de bladeren vallen van de bomen begint het hier te kriebelen. De winter komt er aan!
Ik hou van de winter en de koude en komende winter wordt een speciale. We vertrekken 28 oktober voor 2 maanden naar Arctisch Noorwegen. Voor de sneeuw, de koude en het noorderlicht. Maar vooral voor de onderwaterwereld. Afgelopen winter waren we met een team in Arctisch Noorwegen om beeldmateriaal te maken van de haringmigratie. Dit is de grootste migratie van de Atlantische oceaan. In het kielzog van de haring volgen honderden orka’s en bultruggen. Fotomateriaal van orka’s delen we met wetenschappers die dit gebruiken voor onderzoek naar de populatiegrootte en het verspreidingsgebied.

Klimaatverandering?

De exploratie verliep niet zoals gepland want er was geen haring te vinden. De haring verlegt zijn migratiepatroon. Komt dit door de opwarming van de zee? Door het minder zout worden van onze oceanen als gevolg van klimaatverandering? Of hebben die dieren gewoon zin om elders te overwinteren? We weten het niet. Niemand die het weet. Onze oceanen zitten vol mysteries.
Wat we wel weten is dat het weer vorige winter afweek. Van minus 26 in Lapland tot plus vijf met regen aan de kust driehonderd kilometer boven de poolcirkel. Dat is niet normaal. Wat we ook weten dat complete ecosystemen aan het verschuiven zijn. Dit gaat verder dan alleen wat haring die zich noordelijker ophoudt. Dit heeft grote impact op de visserij en de toerisme industrie.

Meer kennis nodig van onze oceanen

De bovenstaande korte video maakte ik als een reminder dat de oceanen onze grootste wildernis zijn. Ruig en mooi. Een deel van de videobeelden heb ik vorige winter gemaakt in Arctisch Noorwegen. Zeventig procent van de aarde is zee en om toekomstige ecologische en maatschappelijke uitdagingen aan te kunnen is het essentieel om meer van de zee te leren begrijpen.

Volg de expeditie

Dit jaar gaan we nog noordelijker. Vierhonderd kilometer boven de poolcirkel. Hier hopen we wel haring aan te treffen. En orka’s en bultruggen. De exploratie is te volgen via mijn facebookpagina met wekelijkse updates en video’s https://www.facebook.com/MelvinRedekerExplore/

Categorie: