Worden bergen gevaarlijker?

Bergen veranderen.
Wie worden gevaarlijker: bergen of bergbeklimmers?

De bergen veranderen. De Mont Blanc is gekrompen en haar flanken rammelen uit elkaar (Bekijk vooral de video’s in deze blog). Er is meer steenslag op de Mont Blanc en toch blijven klimmers als vliegen op een hoop stront naar de Mont Blanc trekken. De overheid moest ingrijpen door de drukste route af te sluiten. Worden bergen gevaarlijker? Waarom blijven klimmers en gidsen door een kegelbaan naar de top van de Mont Blanc klimmen? Is er iets mis met de mentaliteit van klimmers en berggidsen op deze hoogste top van de Alpen?

Gevaar: meer steenslag op Mont Blanc?

De route via de Gouter hut naar de top van de Mont Blanc is de makkelijkste manier om de hoogste top van de Alpen te beklimmen. De route kent één potentieel gevaarlijke passage. De plaats waar je het GrandMont Blanc gekrompen Couloir moet oversteken. Het Grand Couloir is een soort afvoer geul waar losse stenen door naar beneden vallen. De oversteek van het Grand Couloir is berucht en vormt met name voor minder ervaren klimmers een gevaar omdat ze te langzaam zijn en te onhandig in dit soort terrein. De enige manier om veiligheid (lees: minder onveiligheid) te creëren bij de oversteek van het Grand Couloir is snelheid. Vaak worden deze passages genomen in de koude van de nacht. Klimmers die niet de benodigde ervaring hebben moeten voor deze tocht echt een berggids inhuren die (samen met jou) de juiste inschatting maakt en je helpt deze passage sneller te passeren. Ik hoop niet dat je de gids inhuurt van de onderste video op deze pagina. Hij draagt geen helm in het grand Couloir? What the xxxx ????

In sommige zomers zijn de condities extra slecht en denderen er constant stenen naar beneden. 2015 is zo’n zomer. Zelfs ’s nachts lag de temperatuur te hoog om het Grand Couloir veilig te passeren. Dan heb je als Mont Blanc klimmer 3 opties. Optie 1 is net doen alsof het gevaar er niet is, dan overkomt je vast ook niets. Zeer af te raden. Optie 2, kies een andere (lees: moeilijkere, langere) route naar de top, mits de condities daar beter zijn. Anders is er altijd een derde optie: zie van de Mont Blanc beklimming af. Kom volgend jaar terug. Beklim een andere berg.

Video: steenslag in het Grand Couloir, Mont Blanc

In de zomer van 2015 was er zoveel steenslag in het Grand Couloir dat de situatie uit de hand liep. Het grand couloir was een kegelbaan. Er gebeurden te veel ongelukken. Een normaal denkende klimmer zou het niet in zijn hoofd halen om in deze slechte condities met steenslag te gaan klimmen. Is de roep van de hoogste top voor velen te sterk…?  Maakt de top ze blind? Of denken deze klimmers dat ze onsterfelijk zijn? Franse gidsen moesten ingrijpen en de normaalroute naar de Mont Blanc werd afgesloten. Ondanks dat negeerden klimmers het verbod en bleven ze proberen de Mont Blanc te beklimmen via deze gevaarlijke route. Waarop de burgemeester van st Gervais besloot de Gouter hut te sluiten. Dit is voor zover ik me kan herinneren nooit eerder voorgekomen. Eigenlijk is het te zot voor woorden dat het nodig is en dat deze klimmers niet zelf hun verantwoordelijkheid nemen om daar niet te gaan klimmen. Er zijn bergen genoeg die net zo mooi zijn en veel veiliger.

Erosie en steenlawines

De permafrost functioneert als een soort cementlaag die rotsen en berghellingen bij elkaar houdt. De permafrost in de Alpen smelt en maakt complete hellingen instabiel. De hoge temperaturen deze zomer zorgden voor extra steenslag. Niet alleen klimmers hebben daar last van. De gevolgen voor bergbewoners kunnen groot zijn, sommige bergdorpen die ooit op een veilige locatie werden gebouwd worden nu bedreigd door steenlawines.

Video waar klimmers met gids het Grand Coulor passeren. Ook hier steenslag. De coole dude voorop zonder helm is de gids. Denkt hij dat zo’n hoofddoek een helm kan vervangen? Hoe kun je als gids voor je klanten zorgen als je niet voor jezelf zorgt door de minimale veiligheidsregels in acht te nemen?