• Spreker duurzaamheid en klimaat

    Melvin tijdens de Climate Planet

    Spreker Melvin Redeker over klimaat en duurzaamheid

Spreker duurzaamheid en klimaat

Presentatie: Op reis door het klimaat

Tijdens zijn wereldwijde expedities bewandelt avonturier Melvin Redeker de dunne lijn tussen veiligheid en succes. In deze presentatie trotseren we sneeuwstormen in de Himalaya, beklimmen we bergtoppen die zelden of nooit door een mens zijn begaan en duiken we boven de poolcirkel met jagende killer whales. Melvin legt uit welke impact onze manier van leven heeft op natuurlijke systemen van de aarde om zuurstof te produceren en te zorgen biodiversiteit en schone lucht. In dit persoonlijke verhaal volgen we Melvin in zijn ontwikkeling als alpinist en duiker. Het gletsjerijs waar hij leerde op stijgijzers te lopen is verdwenen. “Het klimaat verandert, de bergen worden gevaarlijker. Op de meest desolate plekken tref ik plastic soep en microplastics aan, van de zeebodem tot in het hooggebergte. Nu is de tijd om te veranderen”, aldus Melvin.

Maar wat kun je zelf bijdragen?
Een inspirerende (online) presentatie met adembenemende beelden van zijn expedities en interessante inzichten over duurzaamheid. Melvin geeft concrete tips waarmee je de volgende dag aan de slag kunt.

Duurzaamheid: op zoek naar een nieuw evenwicht

Melvin: “Als bergbeklimmer en avonturier zoek ik de grens op tijdens mijn expedities en tegelijkertijd zoek ik naar evenwicht. In onze maatschappij is dat niet anders. We moeten leren een nieuw evenwicht te vinden hoe we onze economische activiteiten organiseren binnen de draagkracht van de aarde.”

Zijn we in 2050 niet zonder schadelijke uitstoot, dan vinden mogelijk onomkeerbare veranderingen in het milieu plaats die op termijn grote negatieve impact hebben op het menselijk leven op aarde,” Aldus Noam Chomsky en Robert Pollin in hun recente boek Climate Crisis and the Global Green New Deal“.

“Dat wil natuurlijk niemand, toch vinden veel organisaties en mensen het moeilijk om te veranderen,” aldus Melvin.  “Soms zien ze niet dat een kleine verandering veel bijdraagt. Daarom is verandering altijd een belangrijk onderwerp in mijn presentaties. De gestage reductie van fossiel energieverbruik kan de klimaatverandering stoppen en de leefomgeving verbeteren. Dit gaat veel van ons vergen maar met de wil en de perfecte samenwerking kunnen we die ultieme uitdaging aan. Nu is de tijd om die verandering in gang te zetten. Iedereen kan bijdragen.”
Laat je inspireren door Melvins doorleefde verhaal.

Wat onderneemt Melvin zelf op het gebied van duurzaamheid, klimaat en biodiversiteit?

Bestuurslid icewhale Foundation

Melvin is bestuurslid en potentieel expeditielid van de Icewhale Foundation.  De Icewhale Foundation zet zich in voor de toekomst van de IJswalvis en het herstel van de Noordpool-natuur. Het doel van de Icewhale Foundation is om zes onderzoeksexpedities te organiseren in zes opeenvolgende poolwinters. Onderzoeksgebieden: Klimaat, biodiversiteit, zee-ijs, ecologie, populatie en genetica van de ijswalvis en vervuiling door bijvoorbeeld microplastics.

Een vergeten plek op de kaart, waar alles nog moet worden ontdekt. De winterse omstandigheden in dit gebied zijn extreem: duisternis, winterstormen, kruiend ijs en temperaturen ver onder nul.

Een schone zee begint bij een schoon schoolplein

Melvin heeft met zijn echtgenote Fiona de Stichting In de Noordzee opgericht. Hun motto is: “Een schone zee begint bij een schoon schoolplein”. Al 28 000 kinderen hebben ze bereikt met hun boodschap dat ieder kind en iedere ouder het verschil kan maken. Een schone zee begint bij een schone stad, schoon dorp en schoon schoolplein. De stichting heeft geen subsidie en wordt betaald uit privégeld en geld dat ze hebben opgehaald tijdens de theatertour De Roep van de Orka.

Theatertour de Roep van de orka

In 2019 organiseerde Melvin 8 theatershows De Roep van de Orka waarin hij zijn bezoekers meeneemt op reis onder de golven. De mooiste avonturen van 6 jaar zee expedities en onderwater exploraties. In de theatershow volgen we de orka’s van de Noordzee tot boven de poolcirkel en gaan we op zoek naar de laatste hotspots van biodiversiteit. Vanwege Corona zijn de 25 theatershows die gepland staan in de winter van 2020-2021 geannuleerd.

Reddingsactie Dolfijn Zafar bij Amsterdam

In het voorjaar van 2020 was Melvin met zijn echtgenote gevraagd door SOS Dolfijn om te helpen bij de reddingsactie van de tuimelaar dolfijn die rondzwom in de haven van Amsterdam. “Onze rol was het meelokken van de dolfijn door de sluis terug naar zee.” Op de foto hieronder springt tuimelaar dolfijn Zafar naast de boot van Melvin en Fiona. De foto haalde de landelijke media.

Melvin Redeker, Fiona van Doorn en Dolfijn zafar tijdens de reddingsactie nabij Amsterdam

Dolfijn Zafar springt bijna aan boord bij Melvin tijdens de reddingsactie in mei 2020

Vraag vrijblijvend meer informatie aan

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Pin It on Pinterest