Tussen de jagende orka's en bultruggen
Winter expeditie: 400 kilometer boven de poolcirkel
Tussen de jagende orka's en bultruggen
Winter expeditie: 400 kilometer boven de poolcirkel
Doel: Haringjacht van de orka’s en bultruggen in winters arctisch Noorwegen
Team: Craig Nisbet, Hilco Jansma, Fiona van Doorn en Melvin Redeker
Honderden orka’s
Iedere winter komen langs de kust van arctisch Noorwegen grote groepen orka’s samen. Ze volgen de roep van het voedsel. Grote scholen haring zoeken dit gebied op om te overwinteren, voordat ze in het voorjaar meer naar het zuiden trekken naar de paaigronden. Haring overwintert in de Noorse fjorden, boven de poolcirkel. Het gaat om de grootste migratie uit de noordelijke Atlantische oceaan. De scholen zijn zo groot dat ze een heel fjord kunnen vullen, kilometers lang. Daar komen de orka’s en bultruggen op af.
Jarenlang overwinterde de haring in het Tysfjord, ten zuiden van Lofoten. Maar van het ene op het andere jaar kwam de haring niet meer terug. Na een paar jaar zoek te zijn geweest, keerden de scholen haring noordelijker terug rond het Andfjord en in de fjorden bij Tromso. In 2017 hadden er weer een grote verschuivingen plaats, door klimaatverandering. Uitdaging voor deze expeditie, waar komt de haring het fjord binnen?
Bijzondere ervaringen
De expeditie maakte diepe indruk op ons. Ik lag onderwater oog in oog met grote groepen orka’s en zag ze de haring bijeen drijven. Een gigantische bultrug schoot vanuit de diepte met opengesperde bek vlak langs me, als een katapult omhoog, om zich te goed te doen aan de bij elkaar gedreven haring. Bultruggen in de relaxed modus zwommen tien minuten om me heen. Eentje trok zelfs zijn grote witte zijvin in om mij niet te hoeven raken.
Norwegian Orca ID project
Iedere winter komen langs de kust van arctisch Noorwegen grote groepen orka’s samen. Ze volgen de haring die in dit gebied overwintert, voordat ze in het voorjaar meer naar het zuiden trekken naar de paaigronden.
De afgelopen jaren is de belangstelling voor walvissen en orka’s in Noorwegen enorm gegroeid. Als antwoord op deze groeiende nieuwsgierigheid en om de bekendheid van dit roofdier te vergroten, heeft Norwegian Orca Survey besloten om de ID-catalogus voor iedereen beschikbaar te maken. Het delen van de catalogus is ook een manier om het grote publiek uit te nodigen om hun foto’s bij te dragen en deel te nemen aan het project, een aanpak die bekend staat als ‘Citizen-Science’. Tijdens onze expedities in deze regio werkten wij nauw samen met de wetenschappers. We deelden informatie en onze accommodatie met de onderzoekers.