Melvin Redeker

Avonturier en inspirerende spreker

Melvin Redeker (1969) verlegde in 20 jaar tijd de grenzen van het Nederlandse Alpinisme. Hij organiseerde vijf Himalaya expedities naar de Pakistaande Karakoram, de Khumbu vallei in Nepal en de Garhwal Himalaya in India. Met als doel: pionieren, de top beklimmen via een route die nooit eerder door een mens is begaan. Met zijn team exploreerde hij een nieuwe route naar de top van de granieten Himalayareus Thalay Sagar op de grens van India en Tibet. Zijn exploraties van extreem moeilijke Himalaya-bergen vormen de basis voor zijn luxe fotoboek ooghoogte, de documentaire grensgangers en inspirerende lezingen en trainingen voor het bedrijfsleven. Hij studeerde bedrijfseconomie (HBO) en werkte als trainer en coach bij Cruyff Academics, de topsportscholen van Johan Cruijff.

Melvin raakte gefascineerd door de onderwaterwereld. “We weten meer van Mars dan van onze oceanen.” Voor Melvin de aanleiding om juist daar op ontdekking te gaan. Oog in oog  met orka’s maakte hij de eerste onderwaterfoto’s van de killer whales in de Noordzee. Recent was hij daarvoor te gast bij RTL Late Night. In februari 2017 won hij met zijn orka-foto een prijs bij de Underwater Photographer of the Year 2017. De jury noemt de foto ”baanbrekend voor Britse wateren. Kijkend naar de foto slaat je hart een keer over”, aldus juryvoorzitter Peter Rowlands.

In januari en februari van 2017 was Melvin in Arctisch Noorwegen om te duiken met orka’s en walvissen. Voor updates, volg Melvin op facebook.

Anders naar de wereld kijken. Met zijn expedities, levenservaring en verhalen inspireert Melvin je anders naar de wereld te kijken en het beste uit jezelf te halen. Uit zijn ervaringen destilleert Melvin waardevolle en doorleefde inzichten over succesvol samenwerken, het leveren van topprestaties, leiderschap en het omgaan met verandering en tegenslag. Maar ook met onderwerpen als duurzaamheid en klimaatverandering kan Melvin goed uit de voeten. Tijdens zijn expedities op de grens van de natuur in de onderwaterwereld of het hooggebergte ziet, voelt en ondervindt hij de veranderingen van het klimaat en de impact daarvan.

Melvin Redeker op zijn expeditieboot - foto Louise ten Have Columbus Travel Magazine
Interview in Columbus Travel Magazine: klik op de foto om het interview met Melvin te lezen
cover ooghoogte boek van spreker melvin redeker

Pieken en dalen van een bergbeklimmer

De bergsport succesvol beoefenen vergt het uiterste van lichaam en geest. Ik beklom bergen waar de meest doorgewinterde Alpinist niets heeft te zoeken. Daar ligt voor mij juist de uitdaging. Hoe harder bevochten de beklimming, des te groter mijn voldoening.

Het opzoeken van je grenzen en de confrontatie met de ruige natuur maakt dat je intens voelt dat je leeft – Melvin Redeker

Schaduwzijde

Op mijn negentiende brak ik mijn enkel na een val van 30 meter. Die val was mijn eigen schuld. Met mijn gebroken enkel kwam ik goed weg. Later ben ik herhaaldelijk gered uit een benarde positie. Door materiaalbreuk in combinatie met onervarenheid moest ik met een helikopter uit een steile bergwand getakeld worden. Ook ben ik gered doordat de natuur zich niet volgens het boekje gedroeg. Mijn meest angstige ervaring ooit: een nacht op een van de moeilijkst bereikbare en spitse toppen uit het Mont Blanc gebied in een elektrisch geladen wolk. De bliksem sloeg herhaaldelijk in, rotsen begonnen te sissen en de vonken sloegen uit de stenen waartegen mijn voeten rustten. Al op mijn zeventiende verloor ik vrienden aan de bergen. De realiteit is dat we de hoogste prijs betalen als we een inschattingsfout maken. De scheidslijn tussen topsucces en verlies, tussen ultiem geluk en verdriet is flinterdun.

Samen op de top

Bergbeklimmen op steile pieken in de Himalaya is een mentale en fysieke uitputtingsslag. Juist door het opzoeken van mijn grenzen en de confrontatie met de ruige natuur maakt dat je intens voelt dat je leeft. Overnachten op een richel. Met mijn benen bungelend over de rand genieten van de sterrenhemel en de diepte onder mijn voeten. Luisteren naar de verstomde geluiden uit het dal. Dat geeft mij een ultiem geluksgevoel. Ik ben er trots op dat wij altijd met het hele team op de top stonden. Dat is voor mij het uitgangspunt van bergbeklimmen. Je gaat samen op expeditie. Je bereikt als team de top, of niet. Het avontuur, succes en het gevecht met de natuur zijn het meest waardevol als je het kunt delen. Geluk vermenigvuldigt zich als je het deelt.

AVONTURIER

IN DE MEDIA

BERGSPORTFOTOBOEK

Pin It on Pinterest