Spreker veiligheid – hoe houd je risico’s beheersbaar?

Melvin heeft uitgebreide ervaring in het geven van presentaties over de veiligheidscultuur

Spreker veiligheid. Veiligheid boven alles?

Tijdens mijn expedities zoeken we alle grenzen op. Presteren onder druk en op de grens van de natuur. Ik viel in gletsjerspleten, maakte een val van 30 meter in het hooggebergte. Het lukte me vaak maar net om mijn tere vingers en tenen boven het vriespunt te houden. Ik heb het geluk gehad dat ik mijn grootste fouten heb overleefd.

“Good judgement comes from experience. Experience comes from bad judgement.”

Wie echte veiligheid nastreeft neemt geen genoegen met een zesjescultuur. Voldoen aan de wet en regelgeving (complience) is niet genoeg. Uit eigen ervaring weet ik: mensen zijn de zwakke schakel in de veiligheidsketen. Daarom richt ik mij op het verbeteren van de veiligheidscultuur. Hoe help je elkaar om veiliger te werken?

Uit recent onderzoek blijkt dat 1 op de 15 werknemers in Nederland een arbeidsongeval heeft.

Schijnveiligheid

Het beheersen van risico’s is niet eenvoudig. Oplossingen voor een probleem hebben soms onvoorziene gevolgen elders in de organisatie. Echte veiligheid ontstaat door veilig handelen, veilige keuzes, veilig gedrag. In de veiligheidscultuur helpen medewerkers (incl. management) elkaar veilig te werken vanuit een gedeelde verantwoordelijkheid. Soms durven van de norm af te wijken hoort daar ook bij. In het bergbeklimmen is aan touw gaan de norm. In sommige situaties kan dit tot schijnveiligheid leiden. Het is van groot belang deze situaties te (h)erkennen.

Referentie:

“Een aantal jaar geleden ben je bij ons, Siemens Nederland, te gast geweest als spreker op onze Dag van de Veiligheid.  Af en toe wordt er nog steeds over gesproken.”

Stephen van Bree Country EHS Officer / Hoger Veiligheidskundige at Siemens NL (Siemens Nederland NV)

Het verschil tussen het bedrijfsleven en een expeditie zit hem in de mate van persoonlijk risico dat je bereid bent te nemen om je doelstellingen te realiseren.

Spreker veiligheid. Interactieve presentatie

Ik heb een zeer uitgebreide ervaring met het geven van presentaties en workshops over veiligheid en de veiligheidscultuur. Ook binnen bestaande veiligheidstrajecten die binnen de gehSpreker veiligheid. Bergbeklimmers lopen langs gletsjerspleet. Veilig of onveilig? ele onderneming worden uitgerold. Mijn presentatie en workshops zijn interactief en hebben als doel inzicht te krijgen in eigen en elkaars veiligheidsgedrag en het denken over risico. Daarna zetten we de volgende stap. Wat is er voor nodig om veiliger te handelen, te denken en te werken?

Maatwerk

Ik lever uitsluitend maatwerk en laat me graag voorlichten hoe veiligheid in jouw organisatie is georganiseerd en welke knelpunten er liggen op het gebied van veiligheid en de veiligheidscultuur.

Veilige presentatie

Met mijn verhaal over bergbeklimmen zet ik je mensen op het puntje van hun stoel. Ik gebruik foto’s en filmbeelden. Er wordt gelachen. Het verhaal over bergbeklimmen is voor jouw mensen ‘veilig’. Het gaat tenslotte niet over henzelf. Dat maakt het makkelijker om te reageren en mee te denken. We slaan wel de brug naar de dagelijkse werksituatie en het denken over risico, veilig gedrag en de veiligheidscultuur. En als het nodig is zal ik mensen confronteren met onveilig handelen. Zowel de presentatie als de masterclass bieden vele aanknopingspunten om met jouw managers, teamleiders en medewerkers in gesprek te gaan om de veiligheid binnen je organisatie naar een hoger niveau te tillen.

Avonturier en spreker Melvin Redeker portret

Mijn doel: jouw mensen helpen de volgende stap te zetten in veiligheid en de veiligheidscultuur. Meer inzicht in eigen veiligheidshandelen.

Bergbeklimmer aan touw. Veiligheid of schijnveiligheid?

Bergbeklimmers gaan aan touw. In veel situaties biedt het touw een gevoel van veiligheid, in werkelijkheid is dit soms schijnveiligheid. Train jezelf en je mensen in het (h)erkennen van schijnveiligheid

Opdrachtgevers veiligheid

Onder andere:

Siemens Den Haag en Siemens Hengelo, diverse bedrijven uit de bouw zoals Van Vulpen, diverse Veiligheidsregio’s zoals Veiligheidsregio Kennemerland en Veiligheidsregio IJsselland, diverse onderdelen van Fokker, BAT Niemeyer (Koninklijke Theodorus Niemeyer BV), VMS veiligheidsprogramma (patientenzorg), Zorg voor veilig, Shell Rijswijk, Shell Amsterdam, Shell Pernis, diverse vestigingen en organisaties uit de nucleaire industrie, NAM Den Helder, diverse organisaties uit de zorg (ziekenhuizen, ambulancezorg etc), Centrica, EOn België, Heerema Marine Contractors… 

Vraag vrijblijvend meer informatie aan

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Pin It on Pinterest