• Spreker duurzaamheid, klimaat en biodiversiteit

    Melvin tijdens de Climate Planet

    Spreker Melvin Redeker over klimaat en duurzaamheid

Spreker duurzaamheid, klimaat en biodiversiteit

Presentatie: Op expeditie door het klimaat

Als één ding duidelijk is geworden tijdens de coronapandemie: er is een direct verband tussen een gezonde planeet en de gezondheid van mensen. Klimaatbeleid en biodiversiteit worden ook voor jouw organisatie steeds urgenter. Door de ‘shifting baseline’ zijn we blind geworden en weten we soms nauwelijks nog hoe rijk de biodiversiteit ooit was. In deze presentatie neem ik je mee op Expeditie door het Klimaat en gaan we op zoek naar de laatste hotspots van biodiversiteit. Met een heldere boodschap, interessante inzichten en tips hoe jouw organisatie en medewerkers bij kunnen dragen aan de biodiversiteit en klimaatdoelstellingen.

We trotseren sneeuwstormen In de Himalaya, beklimmen bergtoppen die zelden of nooit door een mens zijn begaan en liggen oog in oog met killer whales op de zeebodem. “Killer whales staan bovenaan de voedselketen en zijn een graadmeter hoe gezond het ecosysteem is”, aldus Melvin. “Het klimaat verandert, de bergen worden gevaarlijker. Ook Nederland voelt de gevolgen van klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit. Nu is de tijd om te veranderen.”

Wat kun je zelf bijdragen?

Doorleefd verhaal met interessante inzichten

Een inspirerende (online) presentatie met adembenemende beelden van mijn expedities en interessante inzichten die wetenschappelijk zijn onderbouwd. Ik geef concrete tips waarmee jouw organisatie en team de volgende dag aan de slag kan.

Melvin heeft echt tijd genomen om te achterhalen wat we wilden, wie de doelgroep was en om zijn idee af te stemmen. Resultaat was een aansprekende online presentatie van 1,5 uur met boodschap over het milieu zonder belerend te zijn. Melvin wist ook goede vertaling te maken naar de rol van de accountant rondom verslaggeving. Bijdrage die zowel qua inhoud als beelden is blijven hangen.

Jaap WassinkNBA Programmaontwikkelaar

Duurzaamheid: op zoek naar een nieuw evenwicht

Duurzaamheid is meer dan klimaatbeleid en de energietransitie. “Als bergbeklimmer en avonturier zoek ik de grens op tijdens mijn expedities en tegelijkertijd zoek ik naar evenwicht. In onze maatschappij is dat niet anders. We leren een nieuw evenwicht te vinden hoe we onze economie en maatschappij organiseren binnen de draagkracht van de aarde”, aldus Melvin.

“Dat is niet makkelijk en voor veel organisaties is het een zoektocht. Is winstmaximalisatie altijd het belangrijkste? Of het welzijn van mensen en de gezondheid van onze planeet?” Het vinden van een nieuwe weg naar de top gaat gepaard met vallen en opstaan. Uiteindelijk slagen we erin.

Laat je inspireren door Melvins doorleefde verhaal.

Voor wie is de presentatie?

De presentatie kan op ieder niveau gegeven worden.

  • Denksessies voor de management board.
  • Inspiratiesessies voor medewerkers en leidinggevenden om aan de slag te gaan met duurzaamheid.
  • Voor medewerkers, teamleiders  en management die klaar zijn om de volgende stap te zetten.
  • Melvin gaf deze presentatie ook aan financials, accountants, sales mensen, ambtenaren etc.
  • Voor grote (online) bijeenkomsten en kleine teams.

Maatwerk

Iedere presentatie is maatwerk. Ik verdiep me in de specifieke uitdagingen waar jouw organisatie en jouw mensen voor staan. Als bedrijfseconoom en expeditieleider ben ik goed in staat om de vertaalslag te maken naar thema’s die voor jouw organisatie belangrijk zijn.

Interactie

Ja graag! Ik leg graag dilemma’s voor. Hou van een gezonde discussie. Beantwoord vragen. We bespreken de mogelijkheden.

Duur presentatie

Van 20 tot 70 minuten. In overleg.

Webinar vanuit onze eigen studio

Spreker Melvin Redeker Webinar

Webinar vanuit onze eigen professionele studio

Wat onderneemt Melvin zelf op het gebied van duurzaamheid, klimaat en biodiversiteit?

Een greep uit Melvins activiteiten:

Bestuurslid Icewhale Foundation

Melvin is bestuurslid en potentieel expeditielid van de Icewhale Foundation.  De Icewhale Foundation zet zich in voor de toekomst van de IJswalvis en het herstel van de Noordpool-natuur. Het doel van de Icewhale Foundation is om zes onderzoeksexpedities te organiseren in zes opeenvolgende poolwinters. Onderzoeksgebieden: Klimaat, biodiversiteit, zee-ijs, ecologie, populatie en genetica van de ijswalvis en vervuiling door bijvoorbeeld microplastics.

Een vergeten plek op de kaart, waar alles nog moet worden ontdekt. De winterse omstandigheden in dit gebied zijn extreem: duisternis, winterstormen, kruiend ijs en temperaturen ver onder nul.

Lesprogramma: Een schone zee begint bij een schoon schoolplein

Melvin heeft samen met zijn vrouw Fiona de Stichting In de Noordzee opgericht. Hun motto is: “Een schone zee begint bij een schoon schoolplein”. Al 28 000 basisschoolkinderen werden bereikt met de boodschap dat ieder kind en iedere ouder het verschil kan maken. Een schone zee begint bij een schone stad, schoon dorp en schoon schoolplein. De stichting heeft geen subsidie en wordt betaald uit privégeld en acties tijdens de theatertour De Roep van de Orka.

Veranderen levensstijl en woning

In zijn levensstijl en wonen heeft Melvin diverse aanpassingen gemaakt. Zo eet hij bijna geen vlees meer, koopt hij vaak boodschappen bij winkels die lokale en/of biologische producten verkopen en worden er in de tuin geen chemische bestrijdingsmiddelen meer gebruikt tegen onkruid of insecten. Ook neemt hij ieder jaar maatregelen om zijn woning en kantoor te verduurzamen en het energieverbruik terug te dringen. Jaarlijks bekijkt hij welke volgende stap hij kan zetten om duurzamer te leven.

Theatertour: De Roep van de orka

Om bewustwording te creëren voor het belang van een gezonde zee organiseerde Melvin in 2019 acht theatershows De Roep van de Orka waarin hij zijn bezoekers meeneemt op reis onder de golven. De mooiste avonturen van zes jaar zee expedities en onderwater exploraties. In de theatershow volgen we de orka’s van de Noordzee tot boven de poolcirkel en gaan we op zoek naar de laatste hotspots van biodiversiteit. Vanwege Corona zijn de 25 theatershows die gepland stonden voor de winter van 2020-2021 geannuleerd.

Reddingsactie Dolfijn Zafar bij Amsterdam

In het voorjaar van 2020 werden Melvin en Fiona gevraagd door SOS Dolfijn om te helpen bij de reddingsactie van de tuimelaar die rondzwom in de haven van Amsterdam. “Onze rol was het meelokken van de dolfijn door de sluis terug naar zee.” Op de foto hieronder springt tuimelaar dolfijn Zafar naast de boot van Melvin en Fiona. De foto haalde de landelijke media.

Melvin Redeker, Fiona van Doorn en Dolfijn zafar tijdens de reddingsactie nabij Amsterdam

Dolfijn Zafar springt bijna aan boord bij Melvin tijdens de reddingsactie in mei 2020 – Foto: Wouter Jan Strietman

Vraag vrijblijvend meer informatie aan

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Pin It on Pinterest