Spreker veiligheid, hoe houd je risico's beheersbaar?
Ervaren spreker over veiligheid
Tijdens mijn expedities zoeken we alle grenzen op. Presteren onder druk en op de grens van de natuur en ons materiaal. Ik viel in gletsjerspleten, maakte een val van 30 meter in het hooggebergte. Het lukte me vaak maar net om mijn tere vingers en tenen boven het vriespunt te houden.
Als spreker over veiligheid help ik organisaties met een inspirerende en interactieve presentatie, waarin ik veiligheidslessen uit extreme bergexpedities koppel aan veiligheid in jouw specifieke organisatie. Om bewustwording te vergroten en de veiligheidscultuur te versterken door gedragsverandering.
Ik heb het geluk dat ik mijn grootste fouten heb overleefd
Spreker veiligheid: compliance is niet genoeg
Wie echte veiligheid nastreeft neemt geen genoegen met een zesjescultuur. Voldoen aan de wet en regelgeving (compliance) is niet genoeg. Daarom richt ik mij op het verbeteren van de veiligheidscultuur. Hoe help je elkaar om veiliger te denken en te werken? Van de projectplanning tot de operationele uitvoering. Iedereen heeft impact op de veiligheid.
Eén dodelijk bedrijfsongeval per week
In 2024 waren er volgens de Nederlandse Arbeidsinspectie ruim 3.200 slachtoffers betrokken bij een arbeidsongeval, waarvan 52 met dodelijke afloop. Het versterken van de veiligheidscultuur is cruciaal om het aantal ongevallen naar beneden te brengen.
Mijn doel: jouw mensen helpen de volgende stap te zetten in veiligheid en de veiligheidscultuur. Meer inzicht in het eigen veiligheidshandelen en denken over veiligheid.
Schijnveiligheid
Het beheersen van risico’s is niet eenvoudig. Oplossingen voor een probleem hebben soms onvoorziene gevolgen elders in de organisatie. Echte veiligheid ontstaat door veilig handelen, veilige keuzes, veilig gedrag. In de veiligheidscultuur helpen medewerkers (incl. management) elkaar veilig te werken vanuit een gedeelde verantwoordelijkheid. Het gaat er niet om dat we weer iets kunnen afvinken en daarmee schijnveiligheid creëren, we willen procedures die echt bijdragen aan de veiligheid op alle niveaus in de organisatie.
Leren van fouten tijdens mijn expedities
Niemand gaat de berg op of naar zijn werk met het idee, ‘het is vandaag een mooie dag voor een ongeval’. Toch neemt het aantal gemelde arbeidsongevallen toe. Ik deel niet alleen mijn successen, maar juist ook de momenten waar het bijna mis ging. We kijken naar de oorzaak achter de fout. Welke denk- en handelswijze ging er aan het incident vooraf? Wat kunnen we daarvan leren? En ik maak de vertaalslag naar jouw organisatie, veiligheidsprocedures en jouw mensen. Waarom denken we vaak dat we wegkomen met onveilig gedrag?
Tijdens onze Veiligheidsdag heeft Melvin een zeer inspirerende bijdrage geleverd. Het doel was dat mensen erover napraten en de link leggen tussen gedrag, risico’s en veiligheid. Dat is absoluut geslaagd.
Ed Blom
Directeur
BAM Bouw en Techniek – Gebouwservices Midden
Spreker veiligheid & veiligheidscultuur
Elke organisatie is anders en dat zie je terug in mijn presentatie over veiligheid
Als spreker heb ik tien jaar ervaring met het geven van presentaties over veiligheid en de veiligheidscultuur. Van de zware industrie tot zakelijke dienstverlening, van ziekenhuiszorg tot de luchtmacht. Ja, zelfs kantoororganisaties ontkomen er niet aan om na te denken wat hun impact is op de veiligheid elders in de organisatie.
Ik zorg ervoor dat mijn verhaal naadloos aansluit op bestaande veiligheidsprocedures en trainingen en context binnen jouw teams en onderneming. Mijn presentatie is interactief en heeft als doel inzicht te krijgen in het eigen en elkaars veiligheidsgedrag en het denken over veiligheid. Daarna zetten we de volgende stap. Wat is er voor nodig om veiliger te handelen, te denken en te werken?
Maatwerk
Iedere presentatie wordt op maat gemaakt op de uitdagingen van jouw mensen en onderneming. Ik lever maatwerk en laat me graag voorlichten hoe veiligheid in jouw organisatie is georganiseerd. Wat gaat goed en waar liggen de veiligheidsuitdagingen?
Veilige presentatie
Met mijn verhaal over expedities zet ik je mensen op het puntje van hun stoel. Ik gebruik foto’s en filmbeelden. Verschillende vormen van interactie. Er wordt gelachen. Het verhaal over bergbeklimmen is voor jouw mensen ‘veilig’. Het gaat tenslotte niet over henzelf. Dat maakt het makkelijker om te reageren en mee te denken. We slaan de brug naar de dagelijkse werksituatie en het denken over risico, veilig gedrag en de veiligheidscultuur. En als het nodig is zal ik mensen confronteren met onveilig denken en handelen. De presentatie biedt vele aanknopingspunten om met jouw managers, teamleiders en medewerkers in gesprek te gaan om de veiligheid binnen jouw organisatie naar een hoger niveau te tillen.
Bergbeklimmers gaan aan touw. In veel situaties biedt het touw een gevoel van veiligheid, in werkelijkheid is dit soms schijnveiligheid. Train jezelf en je mensen in het (h)erkennen van schijnveiligheid.
Leer Melvin kennen
Welke aspecten van veiligheid behandel je in je presentatie?
Als ervaren spreker over veiligheid en de veiligheidscultuur kan ik vele onderwerpen behandelen die bijdragen aan een veilige werkomgeving. Dit is altijd maatwerk en afgestemd op de specifieke organisatie en branche. Voorbeelden van onderwerpen die voor kunnen komen in de presentatie van Melvin (niet volledig):
- Werken volgens veiligheidsprocedures
Werken volgens veiligheidsprocedures maakt de kans op een ongeval of incident veel kleiner. Toch wordt er vaak voor een shortcut gekozen, bijvoorbeeld als een handeling of klus even snel tussendoor moet. Of er wordt geïmproviseerd als de situatie afwijkt van standaard situaties. Als Melvin als bergbeklimmer van de veiligheidsprocedures zou afwijken, was hij allang een keer van de berg gestort. Want zwaartekracht slaapt nooit.
- Fysieke veiligheid en arbeidsomstandigheden
Denk aan het voorkomen van incidenten, het veilig omgaan met machines, het correct gebruiken van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s), het toepassen van de LMRA, LOTOTO en andere procedures. Risicoherkenning en risicoacceptatie en het melden van ongevallen. - Eigenaarschap
In veel organisaties wordt onveilig gedrag wel opgemerkt, maar niet benoemd. Zeker als het gaat om collega’s of contractors. Daarom legt Melvin in zijn presentaties de nadruk op eigenaarschap: de verantwoordelijkheid om niet weg te kijken, maar wel het gesprek aan te gaan. Hij geeft praktische handvatten om elkaar op een respectvolle en constructieve manier aan te spreken, zodat veiligheid een gedeelde verantwoordelijkheid wordt. - Voordenken van risico’s
Het voordenken van risico’s tijdens expedities en in jouw organisatie. Tijdens bergexpedities is vooruitdenken letterlijk van levensbelang. Ook binnen organisaties is het cruciaal om risico’s vroegtijdig te herkennen.
- Samen veilig
Vormen en systematieken van samenwerken die bijdragen aan veiliger werken, hogere kwaliteit en minder fouten. Zoals interdependent teams en crew resource management.
- Sociale en psychologische veiligheid
In een veilige werkomgeving durven medewerkers zich uit te spreken, fouten toe te geven en vragen te stellen zonder angst voor negatieve gevolgen. Er heerst een cultuur waar niet wordt gepest. - Leiderschap, gedrag en veiligheidscultuur
Voorbeeldgedrag, open communicatie, communicatie in kritische situaties en het bespreekbaar maken van risico’s zijn cruciale factoren in het versterken van een positieve veiligheidscultuur. Gedrag verandert pas duurzaam als leiders en teams daarin samen optrekken.
- Systematiek om risico’s te verminderen
Hoe kun je risico’s niet alleen vooraf, maar ook tijdens het werk of de expeditie actief beïnvloeden? Een model dat teams helpt bewuster keuzes te maken die risico’s verkleinen.
- Safety I, Safety II en Human Factors
- Branchespecifieke veiligheidsthema’s
Afhankelijk van de sector kunnen ook specifieke onderwerpen aan bod komen, zoals handveiligheid, omgaan met bijtende stoffen, chemische stoffen, werken met extra hoogspanning, zwaar materieel of veiligheid in de zorg.
Veelgestelde vragen
Jazeker. Ik lever altijd maatwerk en stem mijn presentatie en de interactie af op de branche, specifieke teams, actuele knelpunten en context of incidenten en uitdagingen van jouw organisatie. Dit maatwerk zorgt ervoor dat medewerkers zichzelf herkennen in het verhaal. Tijdens de voorbespreking stemmen we de inhoud van de presentatie af op de praktijk en het veiligheidsklimaat binnen de organisatie.
Ik heb voor vrijwel alle branches presentaties gegeven over veiligheid. Van de lichte industrie tot de zorg. Van de wetenschap tot defensie. Van gemeentes tot zware industrie. Van kantoormedewerkers in de publieke sector, die zelf niets met veiligheid hebben, tot de logistiek. Hoogtewerk en offshore gas- en olieinstallaties. Scheepvaart, nucleaire installaties, netbeheerders, F16 piloten, chirurgen, verpleegkundigen, werkvoorbereiders, veiligheidskundigen, distributiecentra en vele anderen. Zie ook mijn referenties.
Door de combinatie van mijn bevlogen verhaal over de beklimming van de steilste bergen van de Alpen en de Himalaya, adembenemende beelden en verschillende vormen van interactie weet ik ieder publiek te boeien. En vanzelfsprekend interessante inhoud over veiligheid. Door mijn uitgebreide ervaring kan ik tijdens de presentatie goed inspelen op wat er in de zaal gebeurt en zo de aandacht goed vasthouden.
Jazeker. Na afloop van de presentatie gaat mijn publiek naar huis met concrete tips waarmee ze direct aan de slag kunnen om de veiligheid en de veiligheidscultuur naar een hoger niveau te tillen.
Vanzelfsprekend plannen we een voorbespreking om de presentatie en de interactie af te stemmen op het doel van de bijeenkomst en de context en veiligheidsuitdagingen van de klant.
Ja, ik verbind mijn presentatie graag met interne veiligheidsprogramma’s en de visie op veiligheid van de klant. Daarnaast ben ik ook bekend met de vele veiligheidsprocedures in de industrie en organisaties, die ik kan opnemen in mijn presentatie.
Met meer dan tien jaar ervaring als spreker over veiligheid en ruim 25 jaar aan extreme expedities als bergbeklimmer, breng ik veiligheid tot leven met spannende verhalen die ik laat aansluiten op vrijwel ieder veiligheidsvraagstuk dat speelt in organisaties.
Mijn stijl van presenteren is lichtvoetig, beeldend en persoonlijk. Ik deel niet alleen successen, maar juist ook momenten waar het (bijna) mis gaat. Juist die openheid zorgt ervoor dat deelnemers hun eigen ervaringen durven delen. Dat creëert ruimte voor reflectie, eigenaarschap en leren.
Met sterk eigen beeldmateriaal van mijn expedities en verschillende vormen van interactie, nodig ik het publiek uit tot discussie en reflectie. Het gesprek aangaan is een vast onderdeel van mijn presentaties, en vaak levert dat waardevolle inzichten op voor zowel het publiek als het management.
Zelfs praktisch ingestelde medewerkers, met weinig zitvlees, blijven 45 tot 60 minuten geboeid en actief betrokken. Mijn kracht ligt in het vertalen van veiligheidsvraagstukken naar pakkende, praktische lessen die altijd zijn afgestemd op de context van jouw organisatie.
Ja, hier vind je een overzicht van mijn referenties.
Ik gebruik adembenemende beelden van mijn expedities en koppel daaraan kijkopdrachten. Ik leg veiligheidsdilemma’s en stellingen voor die uitnodigen tot debat en discussie. Ik verwerk reflectievragen die confronterend kunnen zijn. Soms gebruik ik een veiligheidsquiz. Ik nodig mijn publiek, van management tot praktisch uitvoerenden, actief uit om deel te nemen aan de discussie of het gesprek over veiligheid. Ik kan ook groepsopdrachten verwerken in de presentatie. Vanzelfsprekend pas ik de hoeveelheid interactie en de vorm van interactie aan op mijn publiek en het doel van de bijeenkomst.
"Good judgement comes from experience. Experience comes from bad judgement."
Veelgestelde vragen spreker veiligheid
Inzicht, bewustwording en beweging: Een spreker veiligheid brengt mensen in beweging. Door verhalen en praktische kennis te delen en te inspireren tot gedragsverandering. Medewerkers leren risico’s sneller herkennen, melden eerder gevaarlijke situaties en durven elkaar aan te spreken.
- Tijdens de jaarlijkse veiligheidsdag of tijdens toolboxmeetings.
- Bij de introductie of update van het veiligheidsbeleid.
- Na (bijna-)incidenten, als reflectie en leermoment.
- Tijdens kick-off van projecten, of bij grote reorganisaties.
- Wanneer blijkt dat er knelpunten zijn in de veiligheidscultuur (lage meldingsgraad, veel verloop, weerstand of onverschilligheid).
- Tijdens verandertrajecten gericht op het professionaliseren of verduurzamen van veiligheidsgedrag.
- Vergroten van veiligheidsbewustzijn: Medewerkers zijn gemotiveerder om bij te dragen aan veiligheid.
- Meer incidentmeldingen: Een inspirerende spreker maakt het thema persoonlijk, urgent en relevant. Dit leidt tot snellere signalering van risico’s.
- Interactieve leermomenten: Lezingen en workshops bieden ruimte voor uitwisseling, reflectie en het delen van praktijkervaringen.
- Impact: De inzet van externe experts zorgt voor een frisse blik, hogere betrokkenheid en blijvende gedragsverandering.
Inspiratie en confrontatie. Goede sprekers maken de gevolgen van onveilig gedrag tastbaar aan de hand van praktijkvoorbeelden en persoonlijke ervaringen, zoals Melvin Redeker doet met zijn verhalen uit extreme bergexpedities. Ze laten zien hoe kleine keuzes grote gevolgen kunnen hebben. Door niet alleen successen, maar juist fouten en bijna-incidenten te delen, leren medewerkers dat veiligheid niet vanzelfsprekend is.
Van theorie naar praktijk: Een spreker brengt het abstracte onderwerp terug naar concrete handelingen en reële casussen, waardoor medewerkers zich eigenaar voelen van veiligheid. Door interactie, dilemma’s en reflectie wordt gedragsverandering ingezet die duurzaam is.
Een spreker veiligheid opent het gesprek en maakt taboes en blinde vlekken bespreekbaar. Door dilemma’s en praktijkvoorbeelden vormt zich meer begrip, eigenaarschap en verbondenheid. Medewerkers gaan risico’s niet alleen voor zichzelf, maar ook voor collega’s herkennen.
Als er ruimte is om fouten te benoemen en van elkaar te leren, groeit het onderlinge vertrouwen en draagt dat bij aan een betere veiligheidscultuur. Dit leidt tot meer meldingen, minder incidenten en een hogere tevredenheid onder medewerkers.
- Directe opbrengst: Meer meldingen van (bijna-)incidenten, open gesprekken over veiligheid, hogere betrokkenheid en blijvende bewustwording.
- Langetermijneffect: Minder ongevallen en lager verzuim doordat alertheid en eigenaarschap toenemen en kennis direct toepasbaar wordt.
- Draagvlak voor verandering: Door open dialoog worden teams hechter, groeit vertrouwen en staan medewerkers meer open om hun gedrag aan te passen.
- Verbeteren van de veiligheidscultuur: Medewerkers en management worden bewust van hun rol, en het gesprek over veiligheid blijft leven binnen de organisatie.
Lezingen en workshops over veiligheid zijn geschikt voor alle lagen binnen organisaties: directie, management, teamleiders, uitvoerend personeel, HR, maar ook externe partners zoals contractors, onderaannemers of leveranciers.
- Fysieke veiligheid & arbeidsomstandigheden: Omgaan met zwaar materieel, incidenten voorkomen, het dragen van PBMs, risico’s signaleren op de werkvloer en het melden van ongevallen.
- Sociale veiligheid: Pesten, intimidatie, discriminatie en ongewenst gedrag.
- Psychologische veiligheid: Een sfeer waarin medewerkers durven uitspreken wat ze denken en fouten mogen maken, zonder angst voor sancties. Psychologische veiligheid toont zich bovendien als directe voorspeller van werkplezier, betrokkenheid en prestaties.
- Leiderschap, gedragsverandering en veiligheidscultuur: Voorbeeldgedrag en een open dialoog zijn bepalend voor de veiligheid op de werkvloer.
- Branchespecifieke thema’s: Denk aan handveiligheid, werken met agressieve doelgroepen, explosiegevaar, werken met zwaar materieel of veiligheid in de zorg.
- Meer meldingen van incidenten, wat de veiligheid structureel verbetert.
- Betere samenwerking tussen verschillende onderdelen van de organisatie.
- Teams met hoge psychologische veiligheid presteren beter.
- Duurzame veranderingen in veiligheidsbewustzijn en gedrag.