Steile klimroute naar de top van de Mont Blanc. Blog over veiligheid

Klimaatverandering heeft grote impact op veiligheid klimmers

“Piethein…. hoor je dat geluid?…. Het lijkt wel of er een vliegtuig door de vallei vliegt….” Op dat moment zwelde het geluid aan. Met bulderend geweld viel er een grote lawine naar beneden. We hebben gerend voor ons leven.

Met vriend en mentor Piethein de Jonge in de Noordwand van de Grand Pillier d’Angle in het Mont Blanc gebied. De prachtige steile klimroute naar de top van de Mont Blanc. Piethein had in die tijd veel meer ervaring. Ik beschouwde Piethein als mijn mentor, ook op het gebied van veiligheid. Hij remde mijn tomeloze ambities als klimmer niet af, maar ging mee en droeg zijn ervaring over. Dat is zeer waardevol. Iedere klimmer die jong en ambitieus is zou een mentor moeten hebben.

Veiligheid in het hooggebergte? Piethein in de steile klim door de noordwand van de Grand Pillier d'Angle naar de top van de Mont Blanc

Zware route voor alpinisten, met risico’s

De Grand Pillier d’Angle is een beroemde berg voor alpinisten die houden van een technische uitdaging. De noordwand bestaat uit verticaal graniet waarover steile ijsgoten naar de top lopen. Als je de top bereikt sta je in het hart van het meest wilde hooggebergte dat we in de Alpen hebben. De kortste afdaling is geen echte afdaling. Je klimt door naar de top van de Mont Blanc. Dit maakt iedere tocht door de Noordwand van de Grand Pillier d’Angle tot een grote en serieuze tocht. De aanlooproute onder de Brenva flank is altijd gevaarlijk. Er hangen enorme seracs, ijstorens. die op scherp staan.

Wij vertrokken in het donker van de nacht, dan is het koud en er is minder kans op steenslag. Het risico van afbrekende ijstorens blijft gelijk. IJstorens zijn totaal onvoorspelbaar, ze kunnen op ieder moment afbreken. Als alpinist neem je hier een gecalculeerd risico.We liepen in het donker een straf tempo onder de mega grote Brenva flank door aan de Italiaanse kant van de Mont Blanc. Ik maande Piethein om te stoppen.

“Piethein…. hoor je dat geluid?…. Het lijkt wel of er een vliegtuig door de vallei vliegt….”

Op dat moment zwelde het geluid aan. Het was geen vliegtuig.  Met bulderend geweld viel er een grote lawine naar beneden. We hebben gerend voor ons leven. De lawine kwam tot stilstand. In de scherming zagen we dat we al die tijd buiten het bereik van de lawine liepen… We hadden ons huiswerk en tochtvoorbereiding goed gedaan. Maar toch… Mijn hart bonkte in mijn keel… Dit soort situaties heb ik altijd als angstig en a-relexed ervaren. “Good judgement comes from experience, experience comes from bad judgement”.  In de wereld van het alpinisme bestaat er niet zoiets als zwart-wit. Gevaarlijk vs veilig. Veel situaties zijn een beetje veilig of een beetje onveilig en welke strategie je ook kiest, 100 procent veilig wordt het nooit.

We maakte de tweede Nederlandse beklimming van de Grand Pillier d’Angle noordwand via de Boivin Vallencant route, een fantastische manier om naar de top van de Mont Blanc te klimmen.  Op de foto kijk ik naar beneden door de Noordwand waar je Piethein ziet klimmen. 

Klimaatverandering

In 1992 beklommen we dit soort mixed routes in de zomer 🙂. De wand zelf was koud en veilig, zonder steenslag. Nu is het op dit soort bergen veel te warm. De laag ijs die zorgt dat stenen vastgevroren aan de bergwand blijven plakken is gesmolten. Zomer alpinisme is gevaarlijk geworden. Nu vallen er stenen zo groot als je garage langs dit soort bergwanden. Het klimaat heeft een grote impact op de veiligheid van bergbeklimmers.

Categorie: