In plaats van goede voornemens: hoe gemotiveerd ben jij?
Ben je gemotiveerd om het beste uit jezelf te halen? De wereld te verbeteren? Resultaten te boeken? Carrière te maken? Je droom te verwezenlijken?
Prijs jezelf gelukkig.
De meesten van ons zijn gelukkig als een de zekerheid hebben van een baan. En genoeg geld hebben om van te leven. En dat is je goed recht. Maar ergens in het werkende leven raken vele van deze collega’s gedesoriënteerd. Ze kunnen het tempo van de veranderingen niet meer bijbenen. En dat wil je natuurlijk voorkomen.
“Wat is je nieuwe project? Je nieuwe berg?” Een vraag die bijna altijd gesteld wordt tijdens mijn presentaties. Een expeditie is de invulling van mijn ambitie, verlangen of droom. Veel belangrijker is de vraag die daaraan voorafgaat. Dat is de vraag die het verschil maakt. Die gaat over hoe je jouw leven inricht. Welk werk je doet. waarin je succesvol wilt worden. Het is een eenvoudige vraag. Voor velen is hij hij moeilijk te beantwoorden:
Waar kom jij iedere ochtend je bed voor uit?
De topsporter staat ’s ochtends op met zijn olympische droom. Dat motiveert hem om dagelijks de zware en oersaaie trainingen te doen. De bergbeklimmer wil naar de top. Hij droomt van de Himalaya en de ongerepte gletsjers en bergwanden. Dat maakt het mogelijk dat hij koude bivaks doorstaat, te weinig eten en slaap.
Niemand haalt toevallig een gouden plak, omdat hij in de topsport is gerold.
De meeste mensen mensen zijn geen avonturier of topsporter. Ze gaan ’s ochtends naar hun werk, gewoon, zo gaat dat nu eenmaal. Als je zo’n 15 jaar werkende bent, zakt je motivatie weg. Veel mensen die ik spreek hebben geen flauw idee (meer) wat hen drijft. Ze doen dingen zonder bewust te kiezen. “Is dit dan echt wat je wilt”, vraag ik dan? “Het is gewoon zo gelopen” krijg ik vaak als antwoord. En dan komt er een moment, bijvoorbeeld tijdens een reorganisatie, dat het ze te veel wordt. Ze hebben moeite de veranderingen bij te benen. Zien nog maar weinig kansen en mogelijkheden.
Motivatie
Motivatie is niet iets dat je komt aanwaaien. Daar moet je actief aan werken. Daar zijn offers voor nodig. Wie dat vergeet raakt vroeg of laat gedesoriënteerd in zijn levensgeluk en werk. Want waar doe je het allemaal voor? In plaats van goede voornemens te maken, zou je jezelf veel beter de vraag kunnen stellen. Weet jij nog waar je ’s ochtends je bed voor uitstapt? Als je deze vraag niet glashelder kunt beantwoorden, wordt het dan niet tijd om de regie over je leven terug in handen te nemen?
Een gemotiveerd 2016 gewenst!
Melvin