Woensdag was ik te gast bij een inspirerend congres met zeventig basisschoolleerlingen. Expeditie Groene Voetstappen werd georganiseerd om leerlingen van twintig scholen te betrekken bij het afvalprobleem en te komen tot een kinderklimaatdeal. Dit doe ik vanuit de stichting In de Noordzee, die ik samen met mijn vrouw Fiona van Doorn oprichtte.
Onder motto: ‘Een schone zee begint bij een schoon schoolplein’ geven we voorlichting op basisscholen door het hele land. In die activiteit gebruiken we mijn ervaring als storyteller om een op maat gemaakt educatief verhaal voor kinderen te maken en om een gedragsverandering te bewerkstelligen bij henzelf, bij de school en in dit geval bij de overkoepelende organisatie. Bij de bijeenkomst waren 70 basisschoolkinderen van twintig basisscholen, leden van de schooldirectie en de voorzitter van het college van bestuur waren aanwezig.
Avontuur op de Noordzee
De dag begon met een inspirerende presentatie, gegeven door Fiona, waarbij ze de kinderen meenam op avontuur de Noordzee op. Daar hadden ze ontmoetingen met een nieuwsgierige zeehond, walvissen, orka’s en andere zeedieren. Het probleem van de plastic soep kwam aan bod. Wat kunnen kinderen daar zelf aan doen? Het beeldmateriaal is gemaakt tijdens de zee-expedities die ik heb ondernomen als avonturier.
Na het inspirerende verhaal worden kinderen geactiveerd en gaan ze zelf aan de slag met de opdracht om een oplossing te bedenken voor het afvalvraagstuk op en rond de school. Daarbij kwamen de kinderen met verrassende, creatieve en mooie ideeën. Het ene idee natuurlijk meer haalbaar dan het andere, maar de belangrijkste winst is dat er draagvlak ontstaat bij de kinderen en de schooldirectie om oplossingen die ze zelf hebben bedacht te omarmen en zelf te implementeren. Dus eigenlijk wijkt een sessie voor schoolkinderen niet heel erg af van sessie voor het bedrijfsleven 😉
Beter out-of-the-box denken
Dat kinderen beter out-of-the-box dan menig organisatie blijkt wel uit de volgende ideeën die naar voren kwamen:
- Schone en mooie prullenbakken, zodat het fijner is om je afval weg te gooien
- Een plastic scanner bij de deur van de school. Als je plastic bij je hebt, dan moet je dat inleveren.
- Een pasje dat bij houdt hoeveel afval je weg gooit en daarmee kun je punten verzamelen.
- Elkaar aanspreken op vervuiling
- In al het plastic een magneet, zodat je het makkelijk kan opruimen
- Alleen nog herbruikbare flessen mee naar school, in plaats van pakjes drinken
- Sponsorloop voor het opruimen van zwerfafval
- Een speciale afvalbak voor sigaretten (voor de ouders op het schoolplein)
- Gescheiden afvalbakken voor in de klas
- Met zijn allen afspraken maken over afval, vanaf groep 1
- Eén keer in de week schooldienst om buiten afval op te ruimen
- School zorgt voor lekker fruit, dan hoeft er geen fruit in plastic zakjes meer mee
- Voor elke leerling een les over de gevolgen van afval
- Op alle blikjes en flesjes statiegeld zetten
- Een bord plaatsen waarop staat dat zeedieren in jouw plastic kunnen stikken
- Een grote stofzuiger of bezem waarmee de kinderen het plein kunnen schoon maken
Alle ideeën leidden uiteindelijk tot een kinderklimaatdeal. Waarbij Primo-vpr, de overkoepelende organisatie van 20 basisscholen in de regio Voorne-Putten, de belofte deed aan de slag te gaan met de kinderklimaatdeal en na te denken over een spelvorm of competitie rond een schoon schoolplein.