Mijn foto van orka’s onderwater in de Noordzee wint prijs

Jury noemt foto ‘baanbrekend’

avonturier en spreker Melvin Redeker winnaar UPY

Mooi nieuws uit Groot-Brittannië: mijn foto van orka’s onderwater in de Noordzee heeft bij de Underwaterphotographer of the Year 2017 (UPY 2017) de Britse groothoekcategorie gewonnen. De machtige roofdieren werden voor het eerst onderwater gefotografeerd in de Noordzee en Britse wateren.

Ik maakte de foto tijdens onze Noordzee Exploratie 2016afgelopen zomer. Eén orka hangt op een armlengte voor me en een tweede kijkt op een afstandje toe. Een bijzonder gevoel, oogcontact met zo’n toppredator. Mooi compliment van de jury: ‘een baanbrekend shot voor Britse wateren’. “Mijn hart slaat een slag over bij het kijken naar deze foto!”, zei juryvoorzitter Peter Rowlands.

Op zeehondenjacht

De orka’s waren op zeehondenjacht. Ik maakte de foto, terwijl ik me op de zeebodem verschuilde. Oog in oog met de orka’s sloeg mijn hart een paar keer extra. Poeh, grote jongens die me van dichtbij kwamen uitchecken. Het was even spannend, maar bedreigd heb ik me nooit gevoeld. Om de orka’s in hun eigen habitat, onderwater, vast te kunnen leggen was vijf jaar voorbereiding nodig.

Er zitten prachtige foto’s tussen de winnaars. Bekijk hier alle winnaars van de UPY 2017.

Categorie: