Persoonlijke herinneringen aan Johan Cruijff

Johan Cruijff maakte ook buiten het voetbalveld het verschil

De eerste keer toen ik hoorde dat Johan mogelijk een les van mij zou bezoeken was ik nerveus. Johan stapte de klas binnen, stelde zich voor… en vertelde zijn persoonlijke verhaal aan mijn studenten. Ik luisterde vol aandacht naar het voetbalgenie en verbaasde me hoe makkelijk benaderbaar hij is.

In 2004 werd door het Johan Cruyff Institute in samenwerking met het ROC van Amsterdam het Johan Cruyff College opgericht. Ik solliciteerde en werd aangenomen om het economische curriculum te ontwikkelen met collega Kees Kooyman.

Johan Cruijff bezoekt zijn studenten in Amsterdam

Foto die ik maakte van Johan Cruijff tijdens een bezoek aan zijn studenten © Melvin Redeker

Johan’s visie op onderwijs

Er moest kwalitatief hoogwaardig onderwijs gegeven worden dat de student kon volgen rondom zijn topsportverplichtingen, trainingskampen en wedstrijdschema’s. Dat valt niet mee als je studenten hebt uit de meest uiteenlopende takken van sport. Van judo tot rolstoelbasketbal, van voetbal tot wielrennen. Het werd direct pionieren in onderwijsland, want de visie van Johan Cruijff was dat het onderwijs de topsportcarrière van studenten niet in de weg mocht staan. De studie moest faciliterend zijn aan de sportcarrière van onze studenten. Overal in de wereld moesten studenten aan hun studieopdrachten kunnen werken, overal moesten ze kunnen vragen om feedback en ondersteuning. Wij ontwikkelden onderwijs via een online platform, in die tijd was dat zeer vooruitstrevend.

Cruijff bezoekt zijn studenten

Johan Cruijff zelf was zeer betrokken en bezocht zijn studenten een paar keer per jaar. Vaak waren wij als docent wel op de hoogte van zijn komst, maar dit werd zorgvuldig buiten de pers gehouden zodat Johan in alle rust zijn tijd kon nemen om met zijn studenten en docenten te kennis te maken en te kletsen. De eerste keer toen ik hoorde dat Johan mogelijk een les van mij zou bezoeken was ik nerveus. Johan stapte de klas binnen, stelde zich voor en vertelde aan mijn studenten zijn persoonlijke verhaal. Johan was door een harde leerschool gegaan. Hij had grote fouten gemaakt die hij mogelijk nooit gemaakt zou hebben als hij naast zijn voetbalcarrière de kans had gehad een opleiding te volgen. Johan drukte de studenten op het hart dat ze de opleiding ten alle tijde af moesten maken.

Johan’s verhaal was ontwapenend. Hier stond geen man die handtekeningen kwam uitdelen, een man die teerde op zijn aura als geniale voetballer. Hier stond een man die wijze levenslessen deelde met zijn studenten. Het was echt intrinsieke motivatie van Johan om daar zijn persoonlijke verhaal te delen. Johan vond ook dat er in de sportwereld veel te veel bestuurders werken die de sport niet begrijpen. Sportclubs worden op de verkeerde manier geleid. Daarom ontwikkelde zijn instituut, met aan het hoofd zijn schoonzoon Todd Beane, ook masteropleidingen. En niet alleen in Nederland. Je kunt een Cruyff master volgen in Barcelona, Mexico,  Stockholm en zelfs in Lima!

Johan niet alleen de leider in het veld

Johan was ook de visionair en initiator van de Cruyff Foundation. Johan vond dat arme kinderen betere faciliteiten nodig hadden om te kunnen sporten. Met zijn foundation realiseerde hij de Cruyff Courts en hij hielp gehandicapte kinderen.

Ik zal hem niet alleen herinneren als stervoetballer, maar zeker ook als als die ontwapenende man, zeer toegankelijk en totaal ontdaan van enige sterallures, die mijn klas binnenstapte. Johan Cruijff maakte niet alleen het verschil in het veld, maar juist ook daarbuiten.

Johan Cruyff
RIP 1947 – 2016

Melvin

Categorie: