Noordzee Exploratie 2016

avonturier Melvin Redeker in duikuitrusting

Aan onze Noordzee Exploratie 2016 is een einde gekomen. Met een beetje weemoed hebben we de Shetland eilanden en de noordelijke Noordzee weer achter ons gelaten, zo in het najaar is het water glashelder en hadden we graag nog wat extra duiken gemaakt. Mijn onderwaterontmoetingen met orka’s waren het absolute hoogtepunt, oog in oog met deze machtige roofdieren van de zee. Het was een bijzondere ervaring en mooi dat ik  aan tafel bij RTL Late Night mijn verhaal mocht vertellen. Een project waar ik samen met mijn vrouw Fiona vijf jaar aan heb gewerkt.

Exploratiedoelen

We hadden twee duidelijke exploratiedoelen:

1) De levende zeebodem. Hoe ziet de ongerepte en onberoerde Noordzeebodem eruit? Een zeebodem waar nog nooit een visser met zijn visserstuig over de zeebodem is geweest? Dat hebben we in beeld kunnen brengen. Het is beeld wat je nog niet hebt gezien, maar dat gaat zeker nog komen!

2) De orka’s van de Noordzee. Het lukte meerdere keren om een pod orka’s te vinden én de orka’s vonden ons ;). We bestudeerden hun gedrag, zelfs onderwater! Met wetenschappers hebben we contact om onze foto’s en video te delen voor verder onderzoek.

Orka jong in de Noordzee. Volwassen exemplaren worden 8 meter groot. Orka's: durf ik met ze in het water?

Daarmee hebben we de doelen van onze Noordzee Exploratie 2016 kunnen afvinken. Het was een geslaagde trip en we zullen het beeldmateriaal dat we gemaakt hebben via onze stichting In de Noordzee inzetten voor allerlei projecten, onder meer voor het lesprogramma ‘Een schone zee begint bij een schoon schoolplein’ voor basisscholen.