Testvaart en afval rapen bij de Bruine Bank

 

Een nieuwe boot moet natuurlijk aan een zeetest worden onderworpen! Met onze RIB van 6,5 meter ben ik op weg gegaan naar de Bruine Bank, een zandbank op zo’n 80 kilometer uit de Nederlandse kust. Veel zeevogels gezien, maar helaas nog meer afval… Ik heb flink wat afval opgevist en meegenomen. De Bruine Bank leek vandaag meer op een vuilnisbelt, van plastic flesjes tot touw, maar ook emmers en jerrycans.

Een groot stalen schip op zee is comfortabel, maar de oceaan echt ervaren doe je niet. Daarvoor is een RIB veel mooier. Vergelijkbaar met een luxe 4×4 wagen waarmee je met de airco aan door de bossen rijdt. Dat is niet hetzelfde als door de bossen rijden op de fiets of te voet. Met deze boot zit je veel dichter op het water, je voelt de dynamiek van zee en de golven. Zeezoogdieren en vogels zie je van dichtbij.

Op zoek naar de Elbe

Het wrak van de Elbe proberen te vinden was het doel van deze tocht. Dit wrak ligt ergens op de zandbank Bruine Bank tussen Nederland en Engeland. Een geliefde plek voor sportvissers, een bootje met zeker 15 man lag erboven. Geen vis aan de haak, maar wellicht een poging om het wrak omhoog te takelen ;). Veel sportvissers verliezen hun lood op wrakken.

Vanuit Stellendam heb ik ruim 220 kilometer gevaren. Het wrak van de Elbe was goed te vinden met onze sonar. De testvaart is geslaagd, de boot vaart fantastisch en is bovendien als het nodig is snel. Ik deed er maar iets meer dan twee uur over om van de Bruine Bank terug te varen. Natuurlijk plannen we onze trips met rustige omstandigheden, maar het is goed om te weten dat de RIB ook bij ruigere omstandigheden de golven voor kan blijven. Een fijne boot waar we nog veel avonturen mee kunnen gaan beleven!

 

Categorie: