Varen in ruwe zee

De herfst is hard genaderd in de noordelijke Noordzee. Na weken van rustig weer wordt het nu steeds ruiger en dan vooral de zee. De laatste mooie dag wilden we natuurlijk benutten en daarom besloten we bij een forse windkracht vier toch een poging te wagen om onze lokatie te bereiken in het zuiden van de Shetland eilanden.

Wereldberoemde Roost

Om in de baai in het zuiden te komen moeten we het zuidelijkste puntje van Shetland ronden en dat betekent een kennismaking met de wereldberoemde Roost, één van de ruigste stukken in de Noordzee. Het is de plek waar de Atlantische oceaan en Noordzee elkaar ontmoeten tussen Fair Isle en Shetland. In dit smalle kanaal is het water ongedurig, er ontstaat heftige stroming doordat het water de Atlantische oceaan wordt uitgeperst richting de Noordzee en andersom. De getijdenstromingen ontmoeten elkaar, met een dramatisch resultaat. Er verging dit jaar al een vissersboot.

Oftewel ideale omstandigheden om onze boot tot het uiterste te testen :). Meerollen op de golven alsof je een ritje in de achtbaan maakt. Alleen was deze achtbaan iets minder voorspelbaar, billenknijpen dus als de zee de controle over de boot overneemt. Halverwege besloten we om om te keren, we zagen waterkolommen bijna horizontaal uit het water komen. De Roost maakte zijn reputatie weer.

Een mooie test- en trainingsronde, maar bestemming helaas niet bereikt!