Berglicht: Vogelperspectief

Melvin-Redeker-Vogelperspectief-

Het meer van Annecy. Op het smalle schiereiland in het meer ligt Chateau Ruphy en daarvoor het plaatsje Duingt. Aan overzijde ligt Talloires. De markante rotsdrietand boven Talloires zijn de Dents de Lanfon.  Het stadje Annecy is zichtbaar aan het eind van het meer.

Vogelperspectief

Het moest er ooit een keer van komen. Welke bergwandelaar en klimmer heeft niet met bewondering staan kijken naar die vreemde vogels die op een mooi uitzichtpunt hun parapente uitvouwen? Op de thermiek zweven ze over de alpenweiden en bergbossen langs spitse bergtoppen. Als verstokte bergliefhebber leek het een ervaring die ik niet mocht missen. Ik besloot een tandemvlucht te maken boven het feeërieke meer van Annecy.

Mijn instructeur gaf me een forse por in mijn rug. Onze starthelling leek maar kort. Na een paar flinke passen bergafwaarts vouwde de parachute zich open en tilde ons met een ruk van de grond. Het eerste wat ik zag was de parachute die onderaan de klif in de takken van een larix hing. De ambulance op de weg liet niets te raden over de afloop. Voor ik het voorval op me in kon laten werken zweefden we boven de bossen en strekte het meer zich uit van onder mijn tenen tot aan de horizon.

Het meer van Annecy is een gletsjermeer dat zo’n 18.000 jaar geleden is gevormd. Voor de laatste ijstijd waren het twee meren gescheiden door een bergkam. Deze bergkam ligt nu onderwater tussen het plaatsje Duingt en Talloires (beiden zichtbaar op de foto). Het meer wordt gevoed door verschillende riviertjes en een grote ondergrondse bron. De datering van de oudste overblijfselen van het plaatsje Annecy-le-Vieux worden geschat op 3100 voor Christus. Daarmee is de streek een van de oudst bewoonde gebieden van de Noordelijke Alpen.

– Melvin –

Categorie: