Hoe maak je Nederland future proof? Spending on the right things for a change
Maak van duurzaamheid, energie en innovatie de banenmotor van de Nederlandse economie. In plaats daarvan voert Nederland een zielloos duurzaamheids- en energiebeleid.
- In welke mate draagt het kabinetsbeleid bij aan het future-proof maken van Nederland?
- Hoe creëren we een (nog) beter Nederland voor toekomstige generaties?
- Hoe ziet Nederland eruit over 10, 25 en 50 jaar?
- Hoe is de economie dan ingericht?
- Waarin willen wij als Nederland uitblinken?
Het kabinet was aanvankelijk overeengekomen om in 2020 zestien procent van de energie duurzaam op te wekken. Dat was te hoog gegrepen en de doelstelling ging omlaag: Nederland sprak met de Europese Unie af dat het in 2020 veertien procent van de energie duurzaam zou opwekken. Nog steeds te ambitieus werd gelijk al geconstateerd. Waar komt deze middelmaat vandaan? Onze buur Duitsland wil tot de top behoren. Nederland zou op het gebied van duurzaamheid en energie met niets minder tevreden moeten zijn dan de wereldtop. Puur eigenbelang.
Innovatie en verduurzaming van Nederland
Volgens onze voormalige Minister van Buitenlandse Zaken Timmermans verliest Nederland zijn concurrentievermogen als we niet omschakelen naar duurzame energie. Hier citaten uit zijn Muller lezing:
“De EU 2020 strategie voor energie en klimaat is ingehaald door de realiteit en moet veel ambitieuzer. Alleen zo kunnen we goed inspringen op de toenemende mondiale vraag naar energie, de gevolgen daarvan voor het klimaat.” (…)
“De komende 20 jaar zal de mondiale middenklasse met honderden miljoenen mensen toenemen. De verhoogde vraag naar energie heeft grote gevolgen voor het milieu en kan leiden tot spanningen en conflicten tussen landen.”
“EU lidstaten hebben afgesproken in 2020 20% minder CO2 uit te stoten, 20% van alle energie uit duurzame bronnen te krijgen, en om 20% efficiënter energie te consumeren. ‘Deze doelen zijn niet voldoende om echt competitief te zijn in een veranderende wereld en het milieu beter te beschermen. Als we dat echt willen, dan zullen we veel meer moeten investeren en dat zowel nationaal als in EU verband regelen.”
Duurzame energie is concurrentiekracht
Vier gezaghebbende instanties, waaronder het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Ruimtelijk Planbureau (RPB), analyseren gezamenlijk hoe Nederland ervoor staat op het gebied van energiebeleid. De conclusie is ondubbelzinnig: zelfs in het gunstigste scenario zullen de doelstellingen weer niet worden behaald. Uit onderzoek van de Rabobank blijkt dat Nederland van alle EU landen het verst achter loopt op de EU energiedoelstellingen van 2020.
Wat zijn doelstellingen waard zonder de actie? Als we dat afzetten tegen de woorden van onze voormalige minister Timmermans, wordt het dan niet tijd dat het kabinet zijn verantwoordelijkheid neemt en zichzelf bevrijdt uit het juk van middelmatigheid? In Duitsland vervult de minister voor Milieu en Energie een sleutelrol in de regering. Het gaat tenslotte om meer dan duurzaamheid alleen. De duurzame energiesector is daar tot innovatie- en banenmotor uitgegroeid. Dat is win-win. Werkgelegenheid, schone lucht en een gezond milieu. Investeren in duurzame energie versterkt ook het concurrentievermogen van de Nederlandse economie. Maak Nederland future-proof. Daar kan toch niemand tegen zijn?
Gebruikte bronnen en links: