Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen

Maatschappelijk verantwoord leven

Een moderne ondernemer zoekt naar oplossingen die goed zijn voor zijn bedrijf, voor de maatschappij en voor het milieu

Jarenlang zwierf ik over gletsjers en verbaasde ik me hoe snel het gletsjerijs smelt. Waar ik als tiener leerde op stijgsteigers te lopen, daar is het gletsjerijs verdwenen. Nu ik veel verkenningstochten maak langs de Noordzee vind ik zelfs op de meest ontoegankelijke plekken plastic en andere zooi.

Wat de wereld nodig heeft zijn mensen die geven om andere mensen en mensen die geven om onze planeet. Ik verander de wereld niet met een paar zonnepanelen of een mooi verhaal tijdens een presentatie. Als we allemaal een een beetje bijdragen aan een betere wereld maken we samen het verschil. Als je geeft om de toekomst is duurzaamheid vanzelfsprekend.

Drie tips die je op weg helpen. Meer zon. Minder gas. Lagere kosten

 1. Isoleer je woning/kantoor. Isoleren is goedkoop. Wat er niet uitgaat aan energie hoef je ook niet op te wekken/ te verbruiken
 2. Kies voor zonnepanelen met micro-inverters. Deze halen het maximale rendement uit je zonnepanelen.
 3. Bestudeer je energierekening. Je zal zien dat gas je hoogste kostenpost is. Voor het verwarmen van je woning of kantoor verbruik je veel energie. Gebruik zonne-energie om je woning/kantoor te verwarmen zodat je gasverbruik omlaag gaat. Op deze pagina lees je hoe ik dat heb gerealiseerd.

Acties die Melvin heeft ondernomen om zijn huis en kantoor duurzaam te maken. Update januari 2015

Spreker duurzaamheid

Wij hebben in 12 maanden tijd 5,79 megawatt opgewekt. We gebruiken de zonnestroom om ons gasverbruik terug te dringen. Ons gasverbruik is 464 m3. Onze energiekosten over 2014: 20 euro per maand.


Duurzaamheid. Mijn acties en ervaringen

 • Isoleren
  Wie met duurzaamheid aan de slag wil kan het beste beginnen met isoleren. Veel energie gaat verloren door slechte isolatie. Isoleren is relatief goedkoop en snel terugverdiend. Begin altijd met het isoleren van je kantoor en/of je woning voor je andere maatregelen neemt. Wij hebben het oude dak van onze woning en kantoor geïsoleerd met natuurlijk isolatiemateriaal. Een dikke laag gerecyclede houtpulp isoleert het dak. Ook zijn de binnenmuren en de vloer geïsoleerd, binnen de beperkte mogelijkheden die het oude huis/kantoor biedt. (ca 100 jaar oud).
 • Opwekken zonnestroom
  Er zijn 23 zonnepanelen geplaatst die ons kantoor, de auto en de woning van stroom voorzien. Een groot deel van deze stroom wordt gebruikt om onze woning en het kantoor te verwarmen. Daarmee boeken we de grootste winst. Ons gasverbruik sterk verminderd. Analyseer je energierekening. Wat kost je meer geld? Je gasverbruik of je elektra?
 • Zonnepanelen met micro-inverters
  Veel van de opbrengst van zonnepanelen gaat verloren door de zogenaamde string-inverters. Het slechtst functionerende paneel bepaalt dan de opbrengst van al je zonnepanelen in dezelfde string. Als 1 paneel in de schaduw ligt haalt dit de opbrengst van al je panelen omlaag. We hebben het al snel over een rendementsverlies van 20%-30% van je totale zonne-energiesysteem. Dit is eenvoudig op te vangen door per paneel een kleine inverter te installeren, de micro-inverter. Het gebruik van micro-inverters mag in de aanschaf iets duurder zijn, ze halen het maximale rendenement uit je zonnepanelen. Bovendien is een systeem met micro-inverters brandveiliger. Micro-inverters gaan veel langer mee (ca 20-25 jaar) dan string-inverters (ca 8-10 jaar). Als je ooit besluit er een paneeltje bij te leggen ben je niet gebonden aan de maximale capaciteit van die string-inverter. Het belangrijkste argument voor micro-inverters: je haalt een hoger rendement uit je zonnepanelen. Hier vind je meer informatie over het micro-inverter systeem dat wij gebruiken
 • Zonne-energie voor verwarmen woning
  We hebben radiatoren in leefruimten en kantooor verwijderd. De door ons opgewekte zonne-energie gebruiken we om deze ruimten te verwarmen. Daarvoor hebben wij infrarood verwarmingselementen geinstalleerd. Dit zijn geen infrarood lampen. Het zijn strakke panelen van wit melkglas die warmte afgeven. Ze staan bovendien veel netter dan de lelijke radiatoren.
 • Hybride rijden
  De zon gebruiken als energiebron om de auto op te laden. Dat klinkt mooi. Tijdens een autorit naar een klant in de randstad halen we een verbruik van ca. 1:30. Deze auto gaat ook redelijk zuinig om met benzine. Het werkelijke gemiddelde verbruik (incl. snelwegkilometers) ligt dan rond de 1:23. Dat gezegd hebbende, de infrastructuur voor elektrisch of hybride rijden vind ik niet goed genoeg. Met deze auto zijn snelwegkilometers benzinekilometers. Laadpalen zijn veelal bezet of niet aanwezig. Kortom, ik rijd veel minder elektrisch dan ik wil. Ik ben een ‘early adopter’ van de stekker-hybride (sinds augustus 2012). Dit concept is echt voor verbetering vatbaar.
 • Hergebruik materialen
  In plaats van het afvoeren en vernietigen van alle materialen van het oude dak, hebben wij veel materiaal opgeslagen voor hergebruik in de toekomst (cradle to cradle).