Actueel; helikoptercrash Pakistan – Nederlandse ambassadeur gewond geraakt

Lees mijn verhaal over twee maanden verblijf in Naltar vallei waar helikopter neerstortte

De Taliban heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de crash met een helikopter in Pakistan, waarbij onder meer de Nederlandse ambassadeur in Pakistan gewond raakte. Het Pakistaanse leger zal zo snel mogelijk de helikopter onderzoeken om te kijken of er sprake was van een ongeluk of van een aanslag, aldus BNR

De helikopter crashte bij het plaatsje Naltar op de grens van de Hindukush en de Karakoram in het noorden van Pakistan.

In 1999 organiseerde ik een expeditie in deze vallei. Vier weken voor vertrek naar Pakistan brak er oorlog uit. Wij negeerden het Spreker melvin redeker over cultuur verschillen en islamnegatieve reisadvies en reisden toch naar de Karakoram. Het basiskamp werd opgezet tussen de bewapende bevolking. Dit was natuurlijk vragen om problemen. We kregen in Pakistan te maken met corruptie, bureaucratie, we werden beroofd in het basiskamp en voelen ons geïntimideerd door bewapende lokale mannen die ons basiskamp bezochten. Daarnaast kregen we te maken met religieuze spanningen (soennieten vs sjiieten).

Hoewel de expeditie zich in 1999 afspeelde, heeft niets van dit verhaal aan actualiteit ingeboet. Islam. Soennieten vs Sjiieten. Cultuurverschillen, wederzijds onbegrip en daardoor ook onkunde om de cultuurverschillen te overbruggen. Angst. Armoede en oprechte gastvrijheid. Een bijzondere expeditie en een ervaring die me altijd bij zal blijven. Door de actuele ontwikkelingen in de wereld moet ik vaak terugdenken aan deze twee maanden in de Naltar vallei. Het onbegrip in de wereld hebben wij daar in het klein gezien. En we hadden er zelf zeker ook een rol in. Lees hier mijn expeditieverhaal, een les cultuur en islam in het ongerepte noorden van Pakistan. 

Lees mijn verhaal

Categorie: