Duiken op een oude vulkaan

Exploratie duiken op de grens van de Atlantische oceaan en de Noordzee

Zeventig procent van de wereld is oceaan. Als je de wereld wilt leren kennen moet je leren duiken!

Exploratie duiken op de grens van de Atlantische oceaan en de Noordzee

Duiken op een vulkaan in de Noordzee? Een duik bij het eiland Muckle Ossa, de kern van oude vulkaan, is er één die al lang op ons verlanglijstje staat. Maar de omstandigheden om naar dit kleine rotseilandje toe te varen moeten perfect zijn. De zee aan deze kant van de Shetland eilanden is ruig. Stormen boven de Atlantische oceaan maken dat de zee hier bijna altijd onstuimig is. Golven beuken dag en nacht tegen de rotsen. Het eiland Muckle Ossa is een brok vulkanisch basalt dat de oerkrachten van de zee heeft doorstaan.

We worden gewekt door zonnestralen. Ze piepen ’s ochtends vroeg door onze gordijnen door. Yes! Het lijkt erop dat de fantastische weersvoorspelling is uitgekomen: zon, geen wind en een zee zo strak als een biljartlaken. We varen met onze RIB naar het kleine rotseiland op de rand van de Atlantische oceaan en de Noordzee.

We hebben nauwelijks informatie over deze duiklocatie. Dus we volgen onze instincten. We laten ons achterover van de RIB in het water vallen. Het zicht onder water valt tegen. Op 20 meter diepte volgen we een door stroming uitgesleten geul. Op 25 meter diepte hangen we voor de opening van een grot. We zwemmen de grot in, maar niet te ver. De bodem is van lichtgekleurd zand waarover krabben wegvluchten als ze onze bubbels horen. De grot loopt een eind dieper de vulkaan in. We zijn niet getraind om dit soort grotten te verkennen. Grotten waar wordt gedoken, daar liggen lijnen ter oriëntatie. Hier is niets geprepareerd. Zijn hier al eens duikers geweest? We weten het niet. We weten niet waar de grot naartoe loopt. We voelen wel de druk van het water die ons zachtjes de grot in duwt. Doorgaan is te gevaarlijk, als er meer stroming komt kunnen we de uitgang mogelijk niet meer bereiken. Dus keren we om. Zou er via deze grot een onderwater doorgang zijn naar de andere kant van het vulkaaneiland?

Expeditie 2016 -> Ga naar de expeditiepagina >

Categorie: