Wie vernieuwt die leidt. 2 dingen die je nodig hebt om de gebaande paden te verlaten

Leiderschap: ben je een leider of een volger?

Durf je het risico aan om de gebaande paden te verlaten? Wat kunnen we leren van de beroemde bergbeklimmer Ricardo Cassin. Cassin maakte meer dan 100 eerstbeklimmingen, routes die nooit eerder door een mens zijn begaan. Hij is een van de grootste bergbeklimmers van zijn tijd.

De steile rotspieken van de Tre Cime di Lavaredo zijn iconen. Ik beklom de Tre Cime via de route van Ricardo Cassin. Deze route is vooral bekend om de zuigende diepte die je tijdens deze klimtocht vergezeld. Er is een duidelijk verschil tussen Cassin’s klimtocht en die van zijn herhalers. Cassin beschikte niet over de informatie die wij hebben. Cassin had niet het moderne lichtgewicht klimmateriaal. Er staken nog geen haken in de rots. Er was geen routebeschrijving. Er was nog geen route. De weg die Cassin omhoog is gevolgd langs de verticale rotswand was een product van zijn visie en creativiteit. Om deze visie om te zetten in daadkracht, daar is leiderschap voor nodig.

Cassin is een van de grootste bergbeklimmers van zijn tijd. Een echte visionair en een leider. Wat kun je als ondernemer en manager leren van Cassin? Hoe kun je als ondernemer en manager je eigen route inslaan? De gebaande paden verlaten? Naast visie, durf en leiderschap zijn twee factoren van belang om je expeditie succesvol te volbrengen.

Leiderschap, tre cime di lavaredo

De Dolomieten hebben een speciale plaats in mijn hart. De bergen zijn er steil en ruig. De pieken op deze foto: Tre Cime Di Lavaredo. De rotswanden op deze foto zijn 500 meter verticaal, alsof er iemand met de kaasschaaf langs is gegaan!

1) ervaring

Cassin maakte meer dan 2500 bergtochten. Slechts honderd daarvan waren nieuwe routes en eerstbeklimmingen. Om de gebaande paden te verlaten moet je deze wel in voldoende mate beheersen. Aan iets nieuws beginnen zonder ruime ervaring is zelfmoord. Echte Leiders weten wanneer ze de gebaande paden moeten volgen. En wanneer de tijd rijp is om een nieuwe weg in te slaan.

2) team

Exploreren, aan iets nieuws beginnen, is risicovol. Cassin maakte zijn tochten nooit alleen. Hij zocht de juiste partners en maakte gebruik van hun specifieke capaciteiten en kracht. Zoek een betrouwbare en kritische partner die je scherp houdt en je behoedt voor de val. Samen bereik je meer.

In 2009 stierf Cassin op 100 jarige leeftijd. Zijn creaties, zijn klimroutes, leven voort en worden alom erkend als meesterwerken binnen de wereld van de bergsport. Wie een Cassin route herhaalt kan deze met trots op zijn bergsport-CV zetten. Was Cassin nooit afgeweken van de gebaande paden, dan hadden wij nooit van hem gehoord. Wie vernieuwt die leidt. Wie vernieuwt die blijft.

Volger of leider? Leiders durven hun eigen visie te volgen! Foto genomen door Melvin in de verticale noordwand van de Tre Cime di Lavaredo in de Dolomieten

In de voetsporen van Cassin. Wij volgden de route van Cassin naar de top en hadden diep respect. Cassin beklom deze rotswand voor het eerst, zonder moderne materialen die wij hebben. Foto: Melvin Redeker


Meer informatie?

Vind je dit een interessante blog of heeft het artikel jou geïnspireerd? Melvin geeft interactieve presentaties over samenwerkenvertrouwenveranderen en leiderschap. Deze sessies zijn bij uitstek geschikt voor jaar- of klantbijeenkomsten, congressen, interne meetings of strategische sessies. Heb je interesse in een inspirerende lezing of workshop, neem contact op via het aanvraagformulier of mail melvin@inspiratiespreker.nl


Categorie: