Wat maakt je een high performer van de boardroom tot 6000 meter hoogte?
Wat hebben topklimmers en topmanagers gemeen? (verrassend veel!)
Hoe blijf je top presteren onder moeilijke omstandigheden, op de berg en op kantoor? Wat mij fascineert is dit: hoewel de wereld van alpinisme 180 graden verschilt van die van het bedrijfsleven, zijn de overeenkomsten in high performance opvallend. De eigenschappen van high performance leiderschap in het bedrijfsleven lijken verrassend veel op wat topklimmers nodig hebben in extreme omstandigheden. In deze blog deel ik de 8 kenmerken van high performance op de berg en op kantoor.
Laatst was ik te gast bij een organisatie die zich midden in een ‘perfect storm’ bevindt. Door technologische disruptie, personeelstekorten en grillig overheidsbeleid moesten er versneld keuzes worden gemaakt en knopen doorgehakt. Ik was uitgenodigd om een presentatie te geven over omgaan met verandering en onzekerheid. Een manager uit het publiek stelde mij een vraag, vlak nadat ik foto’s en verhalen had gedeeld over onze expedities in technisch moeilijk terrein.
Ik had verteld over de dilemma’s voorafgaand aan een tocht: hoeveel eten neem je mee? Hoe zwaar mag de rugzak zijn? Bivakkeren we in een slaapzak of gaan we zonder bivakmateriaal op een richel zitten?
De manager zei, met een mengeling van verbazing en humor:
Je slaapt slecht…”
“Je hongert jezelf uit…”
“…en je loopt het risico van de berg te vallen”
“Waarom?”
Er werd gegniffeld en ingehouden gelachen in de zaal. Blijkbaar voelde de vraag ongemakkelijk. Toch was ik blij met de vraag, want het gaf me de kans iets uit te leggen dat voor veel mensen niet vanzelfsprekend is: het beklimmen van technisch moeilijke bergen vraagt niet alleen fysiek het uiterste, maar is ook mentaal, strategisch en organisatorisch een topprestatie.
Buiten je comfortzone
Op de berg is er geen escape. Geen mogelijkheid om je terug te trekken in een warm hotel als het zwaar wordt. Geen team vrijwilligers met dekens en soep op de top. Geen koffieautomaat. Geen comfortzone. En zelfs als je de top bereikt, ben je pas halverwege. De afdaling is vaak minstens zo gevaarlijk als de klim. Fouten kunnen desastreuze gevolgen hebben. En toch zoeken wij die grens keer op keer op. Omdat we als team een bergtop willen beklimmen, moeten we kunnen leveren onder de meest uitdagende omstandigheden.
Hieronder deel ik de 8 kenmerken van high performance die ik zie bij high performers op grote hoogte én in de bestuurskamer.
De acht kenmerken van high performance op de berg en op kantoor
1. Doelgerichtheid
High performers stellen heldere doelen, zowel op de korte als lange termijn. Ze weten waarom ze ergens voor gaan. Op een berg is dat letterlijk de top. In organisaties is het vaak complexer, maar de focus is net zo essentieel.
2. Intrinsieke motivatie
Waar kom je ’s ochtend je bed voor uit? High performers worden niet gedreven door applaus of bonussen, maar door een innerlijke drang om te groeien, te leren en bij te dragen. Ze wachten niet op motivatie van buitenaf; ze creëren het zelf met routines, gewoontes en toewijding die hen helpen resultaten te boeken.
3. Discipline
Er zijn heel veel mensen die graag iets willen bereiken in hun leven of werk, maar wat heb je er echt voor over? High performers hebben de discipline om over een lange periode offers te brengen die bijdragen aan het behalen van hun doelstelling. Denk aan de ondernemer die in het weekend doorwerkt of de bergbeklimmer die ’s avonds laat in zijn eentje traint. Het zijn de offers achter de schermen die het verschil maken op het moment dat het erop aankomt.
4. Veerkracht
Of het nu gaat om storm op de berg of kritiek op je project, high performers blijven kalm, reflecteren en zetten door. Ze zijn niet immuun voor tegenslag, maar leren ervan en groeien juist daardoor.
5. Aanpassingsvermogen & leervermogen
De sneeuwcondities kunnen binnen een uur veranderen. De markt ook. High performers kunnen schakelen, aanpassen en nieuwe strategieën ontwikkelen zonder hun einddoel uit het oog te verliezen. Zowel op de berg als binnen high performance teams in het bedrijfsleven is wendbaarheid cruciaal.
6. Eigenaarschap
Geen excuses. Geen vingerwijzen. Een high performer vraagt zichzelf voortdurend af: wat kan ik anders en beter doen? Ze nemen verantwoordelijkheid voor hun werk, hun gedrag en hun impact op anderen.
7. Samenwerkingsvermogen
De beste prestaties ontstaan zelden alleen. Iedereen, zelfs een solist, heeft ondersteuning, feedback en vertrouwen nodig om te kunnen groeien en excelleren. High performers begrijpen dat en investeren in relaties, bouwen aan vertrouwen en hechten belang aan een goed team.
8. Lef, besluitvaardigheid en het nemen van gecalculeerde risico’s
High performers hakken knopen door en durven gecalculeerde risico’s te nemen. Elke doorbraak begint met onzekerheid. De eerste mens op de maan. De uitvinding van penicilline. De eerste beklimming van Mount Everest zonder zuurstof. En ja, ook de ondernemer die een onbekende markt betreedt. Zonder risico geen innovatie. Zonder durf geen vooruitgang. Succesvol leiderschap in onzekere tijden vraagt om moed én inzicht. Daarom is mijn persoonlijke motto: anders denken, meer durven, bewuster doen.
Of je nu aan de bergwand hangt op 6000 meter hoogte of aan het roer staat van een organisatie, de kern van high performance blijft verrassend hetzelfde.
Klaar om jouw team naar het volgende niveau te tillen?
Wil je dat jouw team beter leert presteren onder druk, wendbaarder wordt in tijden van verandering of sterker samenwerkt onder uitdagende omstandigheden? Als spreker verbind ik de lessen van extreme expedities aan de realiteit van het bedrijfsleven. Geen saaie theorie, maar concrete inzichten, tips en inspiratie voor direct resultaat.
Neem contact op voor een inspirerende presentatie.