De moderne expeditieleider

Modern leiderschap: ben jij eigenaar van alle fouten in jouw organisatie?

Een dominant ego is destructief voor resultaten en teamwork

In welke mate heb jij controle over je ego? Een dominant ego is destructief voor het team. Het kan een expeditieteam ontregelen. Een voedingsbodem vormen voor een angstcultuur. In de Himalaya of op zee tijdens een duikexpeditie is een leider met een te groot ego een risicofactor. In een organisatie is dat niet anders. Hoe maak je jezelf als leider dienstbaar? Zet je ego in de diepvries. Je kunt pas leren van je fouten als je toegeeft eigenaar te zijn van je fout.

Als je eigenaar bent van het probleem, dan ben je ook eigenaar van de oplossing

Eigenaarschap tijdens een klimtocht

De expeditieleider neemt verantwoordelijkheid en is nederig. Tijdens onze klimtocht op de ScheideggWetterhorn, vlak voor het noodweer uitbrak © Melvin Redeker

Tijdens onze klimtocht op de ScheideggWetterhorn, vlak voor het noodweer uitbrak Foto: © Melvin Redeker

Tijdens een tweedaagse klimtocht in het Zwitserse Berner Oberland kwamen wij in een storm terecht. Het weer sloeg onverwacht om. Wij waren bezig met de beklimming van een 1000 meter hoge rotspijler op de ScheideggWetterhorn.  We improviseerden een bivak op een smalle richel en zaten het slechte weer uit. In de regen. Tien centimeter naast me keek ik in de 500 meter diepe zuigende afgrond.  De storm was niet aangekondigd in het weerbericht.  Na een slecht bivak volbrachten we een dag later de klimtocht. Achteraf hadden we het weerbericht de schuld kunnen geven. In plaats daarvan stelden wij ons de vraag: hebben wij het weerbericht juist geïnterpreteerd? Waren we goed genoeg voorbereid op deze tocht en de weersomstandigheden?

Wat maakt iemand ongeschikt als expeditieleider?

Vaak heeft het niets te maken met conditie of fysieke kracht. Ook niet met specifieke competenties die je nodig hebt. Je hoeft als expeditieleider ook niet de beste te zijn in alles. Waar het vaak mis gaat met een expeditieleider is dat hij/zij niet genoeg eigenaarschap toont. Nederig zijn, het accepteren van jouw verantwoordelijkheid als dingen mis gaan. Accepteer dat er betere manieren zijn om dingen te doen.

Afschuiven of eigenaarschap tonen?

Bergbeklimmers krijgen in hun klimloopbaan altijd wel een keer te maken met hoogteziekte. Hoogteziekte voorkomen is nauwelijks trainbaar. Het enige dat werkt is een goed acclimatisatieschema.  Duikers zijn vatbaar voor decompressieziekte.  De kans op decompressieziekte kun je verkleinen door nauwgezet de veiligheidsprotocollen te volgen die horen bij de diepte van je duik. Recent las ik een verhaal over een duiker die decompressieziekte had gekregen. Zijn duikteam zei: ‘het is een onterechte decompressieziekte’. Daarmee bedoelen ze dat hij zich keurig aan de veiligheidsprotocollen had gehouden en eigenlijk geen decompressieziekte had moeten krijgen. Dit is een perfect voorbeeld waar de duikers geen eigenaarschap tonen. Hoogteziekte en decompressieziekte zijn altijd terecht! Als je het hebt, heb je je eigen grenzen overschreden. Je was niet goed voorbereid en hebt een fout gemaakt.

Wanneer heb je een te groot ego?

Een expeditieleider kan het zich niet permitteren om navel te staren. Als je jezelf niet snel kunt aanpassen, als je niet kunt veranderen, faal je als leider. Je ego wordt te groot als:

 • je niet tegen opbouwende kritiek kunt
 • je stelt je niet open voor veranderingen omdat je denkt dat jouw manier de beste is
 • als er fouten worden gemaakt toon je geen eigenaarschap

  Expeditieleider tijdens extreme omstandigheden. Bergbeklimmer Andreas Amons in een sneeuwstorm. Foto © Melvin Redeker

  Bergbeklimmer Andreas Amons in een sneeuwstorm. Foto © Melvin Redeker

Wie een te groot ego heeft wijst vaak naar beneden of naar boven in de hiërarchie

“Mijn medewerkers hebben dit niet op de juiste manier uitgevoerd”. “Het management geeft me niet de ondersteuning die ik nodig heb”.

Als moderne expeditieleider ben je altijd eigenaar van alle fouten die worden gemaakt en alle dingen die mis gaan.

Als mijn team niet functioneert zoals ik dat wil, dan betekent dat:

 • ik heb ze niet de juiste instructies gegeven
 • ik heb ze niet de juiste begeleiding of training gegeven
 • ik heb ze niet goed genoeg duidelijk gemaakt wat het doel is

Dat is allemaal mijn verantwoordelijkheid en mijn fout. Wie niet genoeg back-up krijgt van zijn management team, die kan zichzelf afvragen:

 • heb ik goed genoeg uitgelegd wat ik nodig heb?
 • heb ik goed genoeg voor het voetlicht gebracht wat het belang is?
 • heb ik genoeg gedaan om hun beslissing om ons support te geven te beïnvloeden?

Als expeditieleider heeft het geen enkele zin om de schuld van fouten of problemen te zoeken in externe factoren. Noch de slechte condities op zee of op de berg. Noch de fouten die door anderen worden gemaakt. Ik kan mezelf wel de vraag stellen: was ik goed genoeg voorbereid? Heb ik voor de meest effectieve strategie gekozen? Heb ik de juiste instructies gegeven? Als ik eigenaar ben van het probleem, dan ben ik ook eigenaar van de oplossing. Nederigheid is een belangrijke eigenschap van een moderne leider.

Melvin


Meer informatie?

Vind je dit een interessante blog of heeft het artikel jou geïnspireerd? Melvin geeft interactieve presentaties over samenwerkenvertrouwenveranderen en leiderschap. Deze sessies zijn bij uitstek geschikt voor jaar- of klantbijeenkomsten, congressen, interne meetings of strategische sessies. Heb je interesse in een inspirerende en interactieve lezing of workshop, neem dan contact op via het aanvraagformulier of mail melvin@inspiratiespreker.nl